Annons
X
Annons
X

Per Gudmundson: Piratpartiet (revolutionärerna)

President Obama lär förvisso aldrig komma inom synhåll, men det spelar mindre roll. Demonstranterna är ju ändå övertygade om att han övervakar allt och alla.

Nätverket 4 september marscherar mellan Medborgarplatsen och Mynttorget i protest mot ”Massövervakning, USA:s krigspolitik och Nato-samarbete”. Nätverket är en så kallad enhetsfront. Det betyder att deltagande organisationer samlas under en enda paroll. Enhetsfronter har flera fördelar. En är att extrema sekter kan dölja sig bakom en till synes legitim fasad. En annan är att enhetsfronter kan överbrygga meningsskiljaktigheter mellan sådana kommunistiska organisationer som normalt löser sina konflikter med ishackor.

I nätverket ingår hela det kommunistiska spektrat: trotskisterna i Socialistiska partiet (f d KAF), entristerna från Rättvisepartiet socialisterna (f d Offensiv), stalinisterna i Kommunistiska partiet (f d KPMLr), Moskvatrogna Sveriges kommunistiska parti (f d AKP) samt Vänsterpartiet (f d VPK, f d SKP). Därutöver marscherar våldsromantikerna i Arbetarmakt, Sovjetapologeterna i Svenska fredskommittén och Sveriges Fredsråd, castroiterna i Svensk-kubanska föreningen, de iranska kommunisterna från Shora, samt det intellektuella avantgardet från FiB Kulturfront.

Annons
X

Det är ungefär som vanligt, med andra ord (äv. m a o ), när det ska demonstreras, oavsett om det gäller att ”rädda hyresrätten” eller en ”gemensam välfärd”.

Men den här gången har också Piratpartiet och ungdomsförbundet Ung pirat valt sida. Mot USA, men med Sovjet, Kina och Kuba.

”Ska vi demonstrera med kommunister mot Nato? Har ledningen helt tappat omdömet?” skriver en oroad medlem på en piratpartistisk blogg.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Själv väntar jag med spänning på det kommande namnbytet. Blir det PP(r)? Eller kanske Internetrevolutionärerna?

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X