Annons
X
Annons
X

Piratpartiet mot EU-mandat

Med 22 dagar kvar till valet närmar sig Piratpartiet en plats i EU-parlamentet. Däremot går det fortsatt trögt för Junilistan, samtidigt som 35 procent av de tillfrågade säger att de inte vill eller kan uppge något parti de sympatiserar med.

Foto: ROBERT HENRIKSSON

Uppgraderingen från förra veckans barometer visar att Piratpartiet nu kan ladda hem 5,5 procent av väljarna. Det är en signifikant ökning med 2,1 procentenheter.

Det är också över fyra procent som är spärren för att överhuvudtaget få en plats i parlamentet i Bryssel och Strasbourg. Men eftersom Sverige bara har tillgång till 18 av de 785 EU-platserna kostar i praktiken varje mandat cirka 5,5 procent av dem som röstar. Och det är alltså på decimalen vad det uppstickande Piratpartiet får i den här mätningen som Sifo gjort på uppdrag av SvD.

Frågan som ställts till 1 898 svenskar mellan den 4 och 14 maj är ”Vilket parti skulle du rösta på om det var val till EU-parlamentet idag?”.

Annons
X

Bland de unga är Piratpartiet näst störst med 14,9 procent av väljarna. Det är en bra bit efter socialdemokraterna, men klart före miljöpartiet och även moderaterna. Men högre upp i åldrarna viker väljarstödet brant till 2,1 procent för dem över 50 år.

Intressant med Piratpartiet är även den starka mansdominansen bland deras väljare. Av alla som säger att de tänker rösta den 7 juni kan hela 9,8 procent av männen tänka sig att göra det på Piratpartiet medan endast 0,9 procent av kvinnorna är intresserade.

– En så stor könsskillnad har vi aldrig stött på tidigare, vilket tyder på att nedladdningar verkar vara en väldigt manlig verksamhet. Men ska de lyckas ta mandat hänger det nu på att de kan hålla uppe röstviljan bland de unga och att de lyckas få ut valsedlar till vallokalerna, säger Toivo Sjörén, chef för Sifos opinionsmätningar.

Några andra signifikanta förändringar har inte skett till dagens mätning. Så här drygt tre veckor före valet dominerar Socialdemokraterna och Moderaterna starkt medan de övriga så kallade etablerade partierna ligger på eller strax över spärren på fyra procent. Men miljöpartiet är fortfarande tredje största parti på 8,3 procent.

Junilistan ser däremot ut att ha gjort sitt efter en femårsperiod i parlamentet och Sverigedemokraterna som satsar stort på EU-valet verkar inte dra till sig tillräckligt med väljare.

Annons
Annons
X
Foto: ROBERT HENRIKSSON Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X