Annons
X
Annons
X

Piratpartiet med flaggan i topp

PIRATPARTIET | ÅRETS KOMETER

Det har legat i luften hela våren. När jag själv var och röstade igår var högen med Piratpartiets valsedlar betänkligt mindre än alla övriga partiers. Det verkade ha varit strykande åtgång...

I skrivande stund är det faktiskta valresultatet ännu okänt. Allt jag har att gå på är vallokalsundersökningen. Men ändå känns det ganska riskfritt att konstatera att Piratpartiet otvivelaktigt är årets valsegrare och kometer.

Enligt Valu gav tolv procent av männen sin röst till Piratpartiet. Bland kvinnor är siffran betydligt lägre – fyra procent. Men mest intressant är ändå hur starka PP står bland ungdomar generellt. 19 procent av väljarna under 30 bekände lila färg igår och röstade Pirat. Det betyder att PP är det största ungdomspartiet – varken S eller M har något att sätta emot.

Annons
X

Visst kan piraternas framgångar i viss utsträckning kallas missnöjesröster. Många unga borgerliga väljare har säkert vänt sig ifrån Allianspartierna i besvikelse över Ipred, FRA med flera frågor med bäring på integriteten. Man proteströstar och missnöjeskryssar för att skicka ett tydligt budskap till sin regering eller sitt parti.

Men de där proteströsterna allena hade inte kunnat ta PP hela vägen in i parlamentet – för åtminstone ett mandat lär de få när rösterna väl är räknade, allt annat vore en riktig skräll.

Nej, missnöjet är inte huvudsaken. Den stora bedriften är att man har engagerat helt nya väljare och förmått dem att gå och rösta. Vi har under våren sett ett sällan skådat intresse för EU-politik frodas på internet. Skrivningar och ändringsförslag till EU-lagstiftning har tolkats och debatterats. Man ska inte underskatta betydelsen av detta – vare sig när det gäller valdeltagande eller budskapet som den yngre generationen därmed sänder till de etablerade partierna.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  PP:s toppkandidat Christian Engström sade till TT igår kväll att även om hans eget parti är svagt på de flesta politikområden utanför integritetens så fanns det likväl en tung anledning till PP:s framgångar, nämligen den att man vet man aldrig vad ”fullservicepartierna kommer att prioritera och prioritera bort. Där kan man verkligen tala om att köpa grisen i säcken.”

  Han har en poäng. PP:s framgångar ligger till stor del i ilska över ett antal influensasmittade svin till lagar, som de etablerade partierna har sålt på oss.

  PP har lyckats tränga igenom apatin och skapa demokratiska och politiska uppvaknanden. Sannolikt har angreppen på integriteten och Piratpartiets förmåga att mobilisera i dessa frågor bidragit mer till Sveriges integration i Europapolitiken än Margot Wallströms informationssatsningar någonsin klarat av. Tur i oturen, skulle man kanske kunna säga.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X