Annons
X
Annons
X

Piratpartiet EU-valets stora segrare

UNGA VINNARE Piratpartiet gör om Junilistans bedrift från förra EU-valet och tar plats i Bryssel. Nu är siktet inställt på riksdagen. Men vilken partigrupp de kommer att tillhöra är fortfarande oklart.

Fler artiklar om EU-valet

Förväntningen byttes mot öronbedövande jubel när den första vallokalsundersökningen presenterades strax efter klockan 21 ikväll. Då stod det klart: Piratpartiet har slagit sig in i det politiska etablissemanget och Sverige får ett helt nytt parti i Europaparlamentet. Partiet får 7,0 procent av rösterna när nästan samtliga distrikt är räknade.

–Det är lätt att vara blasé och säga att dagen blir historisk, vi har hört det många gånger. Men i kväll är det sant, vi skriver historia i kväll. Vad utgången än blir ikväll kommer vi att ha ändrat det politiska loppet inte bara i Sverige, utan i hela Europa, sade partiledaren Rick Falkvinge i sitt tal på valvakan.

Falkvinge, som gav ett upprymt och närmast kaxigt intryck under valvakans inledning, tyckes omtumlad men samlad när resultaten droppade in.

Annons
X

–Det känns helt fantastiskt. Medborgarna har förstått att det är dags att ta upp knytnäven ur fickan, och att man kan göra skillnad. Vi accepterar inte att avlyssnas av staten. Människor börjar förstå att staten inte alltid är god. Det behövs en linjedomare, säger han och vänder sig emot att Piratpartiet kallas för enfrågeparti.

–Vi har en gigantisk bas. Det är inte bara en fråga, det täcker många frågor. Allt påverkas av det informationstekniska perspektivet.

Nu ser det ut som om Christian Engström, 49 år och it-företagare, blir den som får åka till Bryssel eftersom han är partiets förstanamn, även om han kan bli petad när personrösterna räknats.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  –Det känns jättebra att vi fixat det här. Det är något vi gjort gemensamt, vi är en gräsrotsrörelse, det finns ingen centralstyrning, säger Christian Engström.

  Han vill ännu inte ge besked om vilken partigrupp Piratpartiet kommer att ansluta sig till.

  Hur tänker du arbeta i EU-parlamentet?

  –En person kan inte göra skillnad. Jag ska föra in kraften hos alla nätaktivister i parlamentet. Det är så vi har jobbat hittills, som i motståndet mot mjukvarupatenten. Det är aktivisterna som står för analysen, sen för vi in det i parlamentet.

  Vad är det första du ska göra i Bryssel?

  –Det är flera frågor som vi vet kommer i höst. Det är telekompaketet, sedan finns Actaavtalet i bakgrunden, det är något att sikta in sig på. Sedan dyker det tyvärr upp nya, integritetskränkande förslag hela tiden, det är svårt att veta vad som är mest akut.

  Dragan Klaic, Amsterdambaserad expert på europeisk kulturpolitik och författare, bekräftar att det som nu skett i Sverige är unikt.

  –Jag är säker på att liknande initiativ som svenska Piratpartiet kommer att dyka upp i andra länder i Europa eftersom upphovsrättslobbyisterna är så aktiva. Det ska bli intressant att se i kommande val om Piratpartiet får efterföljare i länder som exempelvis Frankrike, där lagarna är starka, säger han.

  Piratpartiets sikte är nu inställt på riksdagsvalet nästa år. Partiet fanns redan under det förra riksdagsvalet 2006, men fick då bara 0,63 procent av rösterna.

  Men framgång i EU-parlamentsvalet innebär inte per automatik framgång i riksdagsvalet. Junilistan, med ett EU-valsresultat på över 14 procent i ryggen, gick två år senare bet och landade på marginella 0,47 procent av rösterna i senaste riksdagsvalet

  Junilistan gör nu också ett uselt EU-val och åker helt ut ur parlamentet. Partiet rasar från 14,5 procent till 3,6 procent och besvikelsen var stor på partiets valvaka.

  –Vi har inte stora chanser nu. Det är bara att inse, säger Junilistans toppkandidat Sören Wibe.

  Men trots Junilistans katastrofval blev EU-valet en framgång för flera andra småpartier. Inte bara Piratpartiet lockade väljare, utan också Sverigedemokraterna och Feministiskt initiativ gick bättre än förväntat.

  När nästan samtliga valdistrikt var räknade hade SD fått 3,3 procent av rösterna och FI 2,1 procent. Det räcker dock inte ända fram för mandat i Bryssel och Strasbourg.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X