Annons
X
Annons
X

Piratkopieringens förlovade land

Om Piratpartiet har något drömland så är det Kina. Där har en armé av pirattillverkare tvingat de internationella filmbolagen på knä. En
lagligt tillverkad dvd säljs i Shanghai för bara 11 kronor. En piratkopia av ofta lika hög kvalité kostar bara några kronor.

Pirateriet har i Kina utvecklats till en egen ny undergroundkultur: shanzhai. Den myllrar av en anarkistisk uppfinningsrikedom som tar död på alla myter om att kineser saknar kreativitet.

Shanzhai, ett ord med klang av banditrebeller i bergen, är nu ett samlingsnamn för fejkprodukter, imitationer och lågbudgetparodier.

Annons
X

Smartphonetillverkaren Haff-com döpte sin mobildator till Blockberry. Reklamen visade en bild av en leende Barack Obama och texten ”Obama har Blackberry”, jag har blockberry 9500. Varken presidenten eller smartphonejätten Blackberry lär ha blivit tillfrågade. Shanzai-versioner av iphone har blivit storsäljare (Hi-phone någon?). Enligt telekomanalytikerna Garner står pirattillverkning för 20 procent av försäljningen i Kina, världens största mobilmarknad. En del påstås tillverkas på ”nattskift” av samma leverantörer som gör de äkta varorna. Det roliga med shanzaibolagen är att de inte bara kopierar utan ibland även utvecklar produkten, med tillval som större skärm eller röstförvrängare. Och shanzhai finns i alla områden: Obekymrade om gamla tråkiga patentregler kopieras allt från flygplansdelar till mediciner (bägge livsfarliga). Det är förbjudet, men görs ändå.

Shanzhai kallas också hemmagjorda parodier på filmer och evenemang. I fjol gjordes ett försök att göra en shanzhaiparodi på årets tv-högtid, statliga CCTVs Nyårsgala.

Den tvingades dock att ställa in efter påtryckningar från högre ort. Annars är Peking splittrad hur shanzhai bör hanteras.

Liu Binjie, direktör för Kinas byrå för upphovsrätt menar att shanzhai är en kreativ gräsrotsrörelse. Istället för att förbjuda bör myndigheterna guida och standardisera den (de har ju trots allt redan lyckats omvandla internet från ett hot till ett propagandaredskap). Liu drar dock gränsen för shanzhai vid piratkopiering, Det låter lika menlöst som lagliga väggar för grafitti. Piratkopieringen, banditrebellerna i bergen, är ju själva kärnan i shanzhai.

Tv-kändisen Ni Ping vill däremot helt förbjuda shanzhaikultur. Hon lade fram förslaget till Kinas kraftlösa rådgivande kammare CPCC, där hon är delegat. ”Ungdomen är i fara för Shanzhaikultur… Det hemskaste är att de här produktionerna påstås representera en gräsrotskultur men är i verkligheten bara piratkopior” varnade Ni Ping. Förslaget utlöste stor debatt, inte minst för att det var osäkert på om hon syftade på exploderande mobiler eller parodier på en långtråkig nyårsshow (som Ni Ping själv varit värdinna för).

En sak är säker: Även om kinesernas respektlösa inställning till upphovsrätt är ett utopia för Piratpartiet skulle de aldrig kunna bilda något parti i landet, eller protestera mot kinesiska FRA-lagar. Upphovsrätten till makten har kommunistpartiet monopol på. Och intrång bestraffas mer effektivt än vad någon antipiratbyrå kan drömma om.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X