Annons
X
Annons
X

”Piraterna skapar storebrorsamhälle”

Piratlägret måste börja ta eget ansvar för att stoppa utvecklingen mot mer övervakning i samhället och se hur de själva bidrar till ett storebrorssamhälle. Det anser Per Strömbäck, talesperson för Dataspelsbranschen.

Foto: COLOURBOX

Läs mer om Ipred:

Läs även

Fakta

Partiernas väljare om Ipred:

M:

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Rätt: 36%

  Annons
  X

  Fel: 46%

  Tveksam: 18%

  Fp:

  Rätt: 49%

  Fel: 37%

  Tveksam: 13%

  Centern:

  Rätt: 53%

  Fel: 27%

  Tveksam: 20%

  Kd:

  Rätt: 30%

  Fel: 41%

  Tveksam: 29%

  Mp:

  Rätt: 30%

  Fel: 49%

  Tveksam: 21%

  S:

  Rätt: 28%

  Fel: 53%

  Tveksam: 19%

  V:

  Rätt: 24%

  Fel: 59%

  Tveksam: 18%

  Antalet tillfrågade är inte tillräckligt många för att dra några säkra slutsatser, men siffrorna ger en ungefärlig bild över opinionen.

  Källa: Sifo

  Motståndet mot den så kallade Ipred-lagen är stort bland delar av befolkningen visar en opinionsundersökning som SvD publicerar idag.

  I åldrarna 15 till 29 år uppger nästan 80 procent av männen att de är emot lagen. Också i åldrarna 30 till 49 år är en majoritet av männen emot lagen som ger upphovsrättsinnehavare rätt att via domstol få ut uppgifter om misstänkt fildelare från internetoperatörer.

  Bland kritikerna har man länge hävdat att lagen hotar den personliga integriteten och det har talats om att man skapar en ”polisstat”.

  Men nu anklagas piratlägret för att själva driva på utvecklingen mot ett storebrorsamhälle med ökad övervakning och nya hårdare lagar. Anklagelsen kommer från Per Strömbäck, talesperson för branschorganisationen Dataspelsbranschen.

  – De odlar dogmen om att inget får styra utvecklingen på internet och att all inblandning från samhället är fel och förstör framtiden. Men de ställer inte frågan i vilken utsträckning det är piraterna själva som är ansvariga för utvecklingen mot hårdare lagar, säger han till SvD.se.

  Enligt Per Strömbäck är det idag meningslöst att diskutera om det ska finnas upphovsrätt eller inte. Det är enligt honom lika dumt som att ställa frågan om internet bör finnas eller inte.

  – Om det inte är möjligt med ett internet där allt är fritt? Om samhället nu kommer försvara upphovsrätten? Vad gör vi då? I dag driver piraterna fram det övervakningssamhälle som de själva kritiserar. Det blir en självuppfyllande profetia, anser Per Strömbäck.

  Han efterlyser någon slags självreglering på internet – något som enligt Dataspelsbranschen vore en betydligt bättre lösning än nya lagar och regleringar.

  Men idag pågår inga sådana diskussioner, och ståndpunkterna är låsta mellan å ena sidan fildelarlobbyn som vill ha ett helt fritt internet och å andra sidan upphovsrättsindustrin som kräver hårdare tag.

  Det gör att risken ökar för att det i framtiden kommer nya och hårdare lagar.

  – Diskussionen om Ipred är passé. Den är ett faktum. Men om Ipred inte löser problemet, vilket de flesta inte verkar tror, kommer det behövas ytterligare åtgärder. Det gör att det här inte lär bli sista gången samhället intervenerar, säger Per Strömbäck och fortsätter:

  – Det gäller inte bara upphovsrätten, utan också anonymitetsfrågan, nätmobbning och barnporr. Men det är bättre att det sker utifrån internets egna förutsättningar, att aktörerna på internet kommer överens, än att att samhället måste stifta nya lagar.

  I det andra lägret har man en helt annan syn på frågan.

  Christian Engström, vice ordförande i Piratpartiet, är överens med Per Strömbäck på en punkt – vi kommer få se ännu hårdare lagstiftning i framtiden. Men att skylla det på piraterna är helt fel, anser Engström.

  – Det är som att skylla på offret. ”Hade hon bara uppfört sig så hade jag inte behövt slå henne” – det är ett argument som från en hustrumisshandlare, säger han.

  Inte heller håller Christian Engström med om att det går att sätta sig ner och skapa någon slags självreglering på internet. Det finns helt enkelt ingen part hos dem som fildelar att diskutera frågan med.

  – Att prata om olika parter är så typiskt för det korporativa tänkandet. Det är stora organisationer tillsammans med staten som ska bestämma lagstiftning. Men det är vanliga medborgare som tagit till sig det här med fildelning, och det går inte att kalla medborgarna för en part.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: COLOURBOX Bild 1 av 2
  Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X