Pirater och drakar i Halong Bay

Halong Bay i norra Vietnam tillhör världens mest spektakulära skärgårdsområden. Följ med på kryssning i gamla piratvatten.

Under strecket
Publicerad
”Där draken dyker mot havet”. Det betyder Halong Bay på vietnamesiska. Skärgårdsområdet har över 3 000 öar och är ett stort turistmål.

”Där draken dyker mot havet”. Det betyder Halong Bay på vietnamesiska. Skärgårdsområdet har över 3 000 öar och är ett stort turistmål.

Annons

Snusförnuftiga geologer hävdar att öarna med lodräta klippväggar som störtar ner i Tonkinbuktens vatten är resultatet av berggrundens höga halter av kalk. Alla andra vet att det beror på en drake och hennes bebis. När jätteödlorna i historiens gryning störtdök mot jordytan skrapade de sina svansar mot marken och skrämde inte bara bort utländska ockupanter utan plöjde även upp en 1 500 kvadratkilometer stor och hisnande vacker skärgård som har över 3 000 öar. Ha Long betyder ungefär ”där draken dyker mot havet” på vietnamesiska.
För hundra år sedan erbjöd det spektakulära landskapet en perfekt miljö för banditer och pirater. Efter sina blixtanfall kunde de spårlöst försvinna bland de vindlande fjordarna och otillgängliga grottorna. I dag är området uppsatt på UNESCO:s världsarvslista och förklarades 1994 som nationalpark.
Om man snabbt vill ta sig till Halong Bay från Hanoi och har en ganska väl tilltagen reskassa (och kan tänka sig att hoppa över en allt annat än sagolik bussresa) kan man flyga.
Helikopterturer går från Hanoi och kostar runt 2 000 kronor per person inklusive en fyratimmars kryssning. Men för de flesta inleds den här utflykten med några timmars resväg då man får en skakande (bokstavligen alltså) upplevelse av Vietnams tomma statskassa. Det är inte länge sedan det USA-ledda handelsembargot upphävdes.

Annons

Den gula bussen hämtade således mig och mitt resesällskap Patrik och Teresa okristligt tidigt utanför vårt hotell en solig morgon. Vi hade blivit rekommenderade att boka resorna till Halong Bay i förväg genom någon av de otaliga små resebyråerna i Hanois gamla kvarter. Merkostnaden var marginell och byråkratin kring biljettbokning och resande kan vara rätt knäckande.
Väl framme i Halong City trängs hundratals båtar i hamnen. De liknar nästan dockskåp men har hotfulla drakhuvuden som nickar i fören. I ett puttrande pärlband lämnar båtarna hamnen för att sprida ut oss västerlänningar bland de branta skärgårdsöarna. På sätt och vis en ny sorts invasion trettio år efter de
amerikanska styrkorna jagades ur landet.
Klyftan mellan oss besökare från väst och det fattiga fiskarfolket i Halong Bay är bråddjup. Men turismen är nu för många en mer lukrativ näring än fisket och lokala entreprenörer ser chansen att tjäna en hacka genom att fresta sina gäster med bedårande små konstverk. För varje hänfört ”Ooooh” som utropas desto större förlorare blir miljön. Havsbottnen rensas på koraller som slöjdas till smycken.
Nu försöker de vietnamesiska myndigheterna att förhindra exploateringen och vi turister kan hjälpa till genom att låta bli att köpa krimskramset.
Efter en lunch på båten är det dags för bad. Vi dyker från övre däck rakt ner i det smaragdgröna vattnet. Enligt båtens besättning lurar andra osynliga faror än exploaterade korallrev under våra sprattlande fötter. Nämligen det marina jättemonstret Tarasque. I Vietnam finns kusinen till skottarnas Nessie och den gäckar sjöpolisen såväl som den vietnamesiska militären, vars mer paranoida element misstänker att det marina
odjuret kan vara en spionubåt från den imperialistiska världen. Vi spanar enträget uppifrån däck men ser varken u-båt eller havsödla.
Efter några timmars båttur är det dags för strandhugg. Hang Dau Go är ett grottsystem som består av tre jättelika salar. Grottorna var så gott som okända så sent som 1998.
Tillbaka på båten stävar vi mot Cat Ba-öns största stad Cat Ba City och när det börjar skymma bussas många av våra medpassagerare till ett lokalt hotell.
Reseguiden Lonely Planet varnar för moderna pirater som sägs råna däcksovande turister med pistol. Vi väljer ändå att stanna på båten och kan åter puttra ut i skärgården för att i den tropiska natten kasta ankar i en skyddande bukt som vi delar med ett litet flytande fiskarsamhälle.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons