Johannes Salminen:Pirater i Alger plågade Europa i tre sekler

Raiderna av sjörövare från Nordafrika pågick under trehundra år och innebar en omfattande slavhandel. Skräcken satte djupa spår i italiensk mentalitet och enligt Piero Ottoni förlorade italienarna under den tiden sin kärlek till havet. En ny bok tar upp den vita slavhandeln.

Under strecket
Publicerad
Annons

Sommaren var en gång den farligaste årstiden i Medelhavsregionen. Vinterns stormar hade lagt sig, och värmda av solen levde kustbygderna upp på nytt. Men glittret över vågorna lurade inte någon, juni var också piraternas månad, och varje skepp som skymtade vid horisonten kunde betyda död eller slaveri. Gång på gång bekräftade larmet från kyrkklockorna att Medelhavet blivit ”ett fruktans hav”.

I hela tre sekler efter 1500 skulle framför allt spanjorer och italienare hemsökas av muslimska slavjägare som hade sina baser i de nordafrikanska städerna Alger, Tunis och Tripolis. Sjöröveriet var en urgammal hantering i dessa sydliga vatten, och som ”korsarer” höll sig även de kristna väl framme. Men raiderna från Afrika var ihärdigare och effektivare, med en religiös laddning i bottnen som tillåter oss att kalla de så kallade barbareskstaterna för sin tids islamiska terrorister. Antalet infångade kristna var till slut uppe i en miljon.
Siffran är blygsam om man ser till den motsvarande trafiken över Atlanten.

Annons
Annons
Annons