Annons
X
Annons
X

Pirater fick inte prövningstillstånd

Högsta Domstolen ger inte prövningstillstånd i Pirate Bay-målet, enligt HD:s beslut på onsdagen. Antipiratbyrån siktar nu in sig på ytterligare 150 illegala fildelningstjänster med svensk anknytning.

Av TT

De tre piraterna dömdes i hovrätten i november 2010 till fängelsedomar och mångmiljonskadestånd på omkring 46 miljoner kronor. Den fjärde åtalade kom aldrig till hovrättens förhandling och hans dom i tingsrätten på ett års fängelse har nu vunnit laga kraft.

– Rättssamhället har sagt sitt och detta är en brytpunkt i den långdragna diskussionen om upphovsrätten på internet. Högsta instans har nu klargjort att alla som medverkar till brotten, även den som levererar internetförbindelsen får ta sitt ansvar, säger Henrik Pontén, jurist på Svenska Antipiratbyrån.

– Med stöd av den här domen kommer Antipiratbyrån att agera mot de närmare 150 illegala fildelningstjänster som har svensk anknytning. Rättsliga insatser kommer att riktas mot samtliga som bidrar till brotten på olika sätt, säger Pontén.

Annons
X

De dömda begärde att HD skulle inhämta ett förhandsavgörande från EU-domstolen. Men HD skriver i sitt beslut att ”det föreligger inte något sådant tvivel beträffande tolkningen”.

Fredrik Neij är numera bosatt i Bangkok och han är besviken över HD:s utslag. Men han kommer inte att hålla sig undan det utdömda straffet.

– Men jag kommer nog att försöka få straffet omvandlat, kanske till elektronisk fotboja eller så, säger Neij till TT.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Men han räknar med att verksamheten på Pirate Bay ändå kommer att fortsätta opåverkad av HD:s beslut.

  – Ingen av oss som är dömda har något med Pirate Bay att göra längre. Så Pirate Bay kommer nog att fortsätta precis som förut, säger Neij.

  Per E Samuelsson, ombud för Carl Lundström som dömts till fyra månaders fängelse, konstaterar att det nu saknas möjligheter att överklaga vidare i Sverige.

  – Loppet är kört i inhemsk domstol, vi har nått den juridiska väggen i Sverige. Då måste jag tala med min klient om vi ska gå vidare till Europadomstolen. Tidigare har han sagt att han vill göra det. Så det är högst troligt att vi gör det, säger Samuelsson.

  ”Det finns många frågetecken som behöver redas ut både i och kring det här fallet. I och med Högsta domstolens beslut kommer vi att bli sittande med många lösa trådar som kommer att försvåra i framtida fall av liknande slag. Upphovsrättsindustrin mobiliserar och i och med detta beslut kommer de att intensifiera sin jakt på ägare till torrentsajter och enskilda fildelare”, skriver Piratpartiets partiledare, Anna Troberg, i ett pressmeddelande.

  Monique Wadsted, som företräder de amerikanska filmbolagen, är nöjd med HD:s beslut.

  – Nu är det helt klarlagt att även den som tillhandahåller internetaccess till en illegal fildelningstjänst gör sig skyldig till ett brott som kan leda till fängelsestraff. Vi räknar med att det kommer att leda till att många frivilligt i dag stänger ned sina illegala tjänster och upphör att tillhandahålla internetaccess till illegala tjänster, säger Wadsted.

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X