Annons
X
Annons
X

Piratdomaren var inte jävig

Domaren i Pirate Bay-rättegången Tomas Norström var inte jävig, anser hovrätten. Det innebär att Pirate Bay-målet inte kommer att tas om i tingsrätten.

Av TT
(uppdaterad)
Foto: YVONNE ÅSELL (ARKIVBILD)

Senaste nytt

Foto: SCANPIX (ARKIV)

Pirate Bay-domen

– Vi menar att medlemsskap i upphovsrättsföreningar inte innebär att man har anledning att ifrågasätta opartiskheten när det gäller att döma det här målet, säger hovrättslagman Anders Eka till SvD.se.

Hovrätten ogillar alltså jävsinvändningen och konstaterar att domarens medlemskap i de kritiserade föreningarna visar på ett engagemang i frågor på immaterialrättens område ”som i viss utsträckning kan sägas ske i rättighetsinnehavares intressen”. Men hovrätten tycker att det måste beaktas att rättighetsinnehavare åtnjuter grundlagsskydd i Sverige.

”Att en domare ställer sig bakom de principer som denna lagstiftning vilar på kan inte utgöra grund för jäv”, skriver hovrätten i sin motivering.

Annons
X

De många turerna kring jävsfrågan har gjort frågan infekterad, inte bara politiskt. Särskilt yngre datoranvändare har på bland annat forum och sajter på nätet anklagat rättsväsendet för opartiskhet uttalat ett bristande förtroende för systemet.

Även rättsexperter och de fyra dömdas försvarare menar att hanteringen av jäsfrågan riskerar att ha urholkat medborgarnas förtroende.

– Det där vill jag inte kommentera alls, det får andra göra, säger Anders Eka.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  I hovrättens beslut får också domaren kritik för att han inte berättat före rättegången om de föreningar som han varit styrelseledamot i.

  Jävsfrågan hade då kunnat prövas redan i ett tidigt skede av målet, menar hovrätten.

  Men även om domaren brustit i sin upplysningsskyldighet betyder det inte att fängelsedomen i tingsrätten behöver rivas upp, anser de tre ledamöter som tagit beslutet.

  Tomas Norström, domare i Pirate Bay-rättegången, vill inte kommentera hovrättens beslut när TT talar med honom.

  – Innan jag har läst hovrättens beslut vill jag inte göra någon kommentar. Men den har gjort samma bedömning som jag så vitt jag förstår, säger han.

  Piratpartiets EU-parlamentariker Christian Engström är upprörd och förvånad över hovrättens bedömning.

  – Det här faller in i ett mönster. Det visar att det inte går att lita på det svenska rättsväsendet när det gäller upphovsrättsmål längre. Det här är rättsröta, helt enkelt, säger Engström till TT.

  – Visserligen är det fel på lagarna också men dessutom visar det sig att domstolarna inte ens klarar att tillämpa lagarna på ett korrekt sätt. Jag har varit nämndeman i sju år och jag har aldrig sett ett så dåligt åtal som Pirate Bay-målet. Ändå dömde rätten till sanslösa straff.

  Samtidigt bedömer Engström att hovrättens beslut, precis som Pirate Bay-domen, gynnar Piratpartiet.

  – Det gör tydligt att enda sättet att vinna den här striden är politiskt. Det är en politisk fråga och den kommer att avgöras i riksdagsvalet 2010, säger Engström.

  TT

  Annons
  Annons
  X
  Foto: YVONNE ÅSELL (ARKIVBILD) Bild 1 av 2
  Foto: SCANPIX (ARKIV) Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X