PIP:s grundare kan åtalas för dödsfall

Efter flera månaders jakt greps på torsdagen den beryktade grundaren till det kontroversiella implantatföretaget PIP. De bristfälliga bröstimplantaten har orsakat skräck bland tiotusentals kvinnor i världen.

Publicerad
Bröstimplantat från franska tillverkaren PIP.

Bröstimplantat från franska tillverkaren PIP.

Foto: AP
Annons

Den 72-årige fransmannen Jean-Claude Mas greps i går morse i sitt hem i Six-Fours-les-Plages i södra Frankrike. Ytterligare en PIP-direktör greps vid tillslaget. Det omtvistade företaget gick i konkurs 2010, och Mas har varit på flykt sedan skandalen blev offentlig förra året. Det är ännu inte klart exakt vad Mas kommer att åtalas för. Men anklagelserna är tydliga: hans företag Poly Implant Prothèse har i åratal medvetet använt hälsofarligt silikon i bröstimplantaten. Det kan leda till åtal om vållande till annans död och vållande till kroppsskada.

Uppskattningsvis närmare en halv miljon kvinnor i 65 länder har PIP-implantat. Många av implantaten har spruckit och den lågkvalitativa industrisili- konen har läckt ut vilket lett till irritation, inflammation och smärta. Dessutom finns oro för en ökad cancerrisk, eftersom åtta fall av tumörer har upptäckts hos kvinnor som använt PIP-implantat. Franska myndigheter har dock understrukit att det inte finns något påvisat samband mellan implantaten och cancerfallen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons