Margareta Aspán:Pippi en viktig röst i kampen för barns rätt

Inger Nilsson i rollen som Pippi Långstrump.
Inger Nilsson i rollen som Pippi Långstrump. Foto: Jan Collsiöö/TT

Det är i år 75 år sedan en rödhårig, föräldralös flicka med Charlie Chaplin-skor klampade in i det svenska folkhemmet. Pippi blev sinnebilden för frihet från vuxnas översitteri och örfilar, och författarens språkrör i kampen för barns rättigheter.

Under strecket
Publicerad

En 88-årig Astrid Lindgren firade sin barnboksfigur Pippi Långstrumps 50-årsdag vid en tillställning hos bokförlaget Rabèn & Sjögren 1995.

Foto: Bertil Ericson/TT
Annons

Coronapandemin ligger som en hinna över året 2020. Annat viktigt kan lätt skymmas, som att det är i år som Sverige inkorporerat FN:s konvention om barnets rättigheter i lag. 2020 är också året Pippi Långstrump fyller 75. Astrid Lindgren verkade för barns rättigheter och vikten av litterära och konstnärliga upplevelser utan moraliserande och pekpinnar. Pippi kom att bli sinnebilden för frihet från vuxnas översitteri och örfilar, och kan ses som motpol till 1940-talets krav på disciplinerande fostran bland dem som förordade tuktan och hot mot barns förmodade vanart, eller för den delen barnslighet. Den hållning som Astrid Lindgren företrädde, alltså respekt för barnet och ”kärlek och ännu mera kärlek”, utgår i stället från ett barnperspektiv som bejakar barns lust till lek och samvaro, barns drivkraft att nyfiket upptäcka och vara i världen. Hon upprepade träget betydelsen av ett liv fritt från våld.

Sverige införde som första land i världen ett uttryckligt förbud mot aga i hemmet 1979. Därefter, fram till 2000, minskade misshandeln av barn. Lindgren stödde initiativet till lagen, som avsåg ta fasta på barnets och inte vårdnadshavarens rätt. 1979 ses ofta som särskilt viktigt fastän barnaga i praktiken inte hade varit tillåten sedan 1957 då ringa barnaga straffbelades, året innan skolaga helt förbjöds. Redan 1966 hade föräldrars rätt att aga sina barn tagits bort ur föräldrabalken men många saknade ändå ett direkt förbud.

Annons
Annons
Annons