Annons

Pionjär som inspirerade Tolkien

Han var en av de sena prerafaeliterna och förespråkade mer kvalitativt hantverk och design till folket, tillsammans med William Morris. Nu visas Edward Burne-Jones suggestiva konst- och sagovärld i den första stora utställningen i Skandinavien.

Elin Swedenmark / TT
Publicerad

Fans av "Game of thrones" och "Sagan om ringen" kanske känner igen det magiska universum som öppnar sig på Prins Eugens Waldemarsudde i Stockholm, där man nu ställer ut Edward Burne-Jones – en av nyckelpersonerna i brittisk konst under sent 1800-tal.

– Vi tycker att det är spännande att den här typen av drömvärld med inspiration som hämtas från myter, sagor och legender är sådant som fantasy-branschen i vår tid tittar mycket på. Tolkien har uttryckligen sagt att Burne-Jones var en av hans inspirationskällor, säger museichefen Karin Sidén.

Museichef Karin Sidén visar ett av Edward Burne-Jones textila verk, som han gjorde tillsammans med William Morris. Nu ägnas den brittiske konstnären en stor utställning på Waldemarsudde.

Foto: Henrik Montgomery/TT Bild 1 av 5

Edward Burne-Jones målningar skildrar en sagovärld som inspirerat fantasy-branschen, enligt museichef Karin Sidén.

Foto: Henrik Montgomery/TT Bild 2 av 5

Detalj ur Edward Burne-Jones "Bebådelsen och konungarnas tillbedjan", från 1861.

Foto: Henrik Montgomery/TT Bild 3 av 5

Gottfrid Kallstenius var en av de nordiska konstnärer som inspirerades av prerafaeliterna. Här hans "Den saliga".

Foto: Henrik Montgomery/TT Bild 4 av 5

Edward Burne-Jones arbetade nära tillsammans med William Morris och deltog i grundandet av formgivarkollektivet Morris & Co. Utställningen på Waldemarsudde tar upp hur arts and crafts-estetiken spreds i Sverige, till stor del via butiken Sub Rosa i Stockholm, där man sålde tyg, teckningar, keramik och kakel.

Foto: Henrik Montgomery/TT Bild 5 av 5
Annons
Annons
Annons