Annons
Krönika

Annina Rabe: Pinsamt onyanserad debatt

SAMTALSTON På Twitter och Facebook pågår ett ständigt skyttegravskrig där smarta enradingar är ammunition. Annina Rabe längtar efter ett annat sorts samtal där vi tänker innan vi skriver.

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan vittrades blod på de sociala medierna. En stor artikel i granntidningen av författaren och krönikören Bengt Ohlsson fick medievärlden (i alla fall den del av den som förekommer på Facebook och Twitter) att vällustigt blotta tänderna. Vad texten handlade om? Tja, mest om rätten att få vara höger fast man är kulturarbetare.

Jag vet inte om jag tycker att just den åsikten är så originell (jag känner personligen rätt många kulturarbetare som har högeråsikter och röstar blått) att den motiverar en tre sidor lång krönika i en dagstidning. Men den poäng som Bengt Ohlsson ändå hade med sin text handlade om det i medievärlden ständiga flockhetsandet och den alltid underförstådda konsensusen. Det illustrerade sig i hög grad självt i de reaktioner på artikeln som följde på sociala medier både från vänster- och högerhåll. Ingenting livar upp medierna – och kulturarbetare – så mycket som ett äkta kulturbråk där goda och de onda är tydligt utmärkta.

Annons
Annons
Annons
Annons