Annons

”Pinsamt – inte ens statens bolag sänker hyrorna”

Näringsminister Ibrahim Baylan.
Näringsminister Ibrahim Baylan. Foto: Nils Petter Nilsson/TT

När inga hyressänkningar sker hjälper inte regeringens stödpaket de krisande företagen, skriver Karin Johansson, Svensk Handel, och Jonas Siljhammar, Visita.

Under strecket
Publicerad

Landets butiker, restauranger och hotell utgör själva livsnerven i samhället. Det är där människor träffas för att umgås, underhållas och må bra. Dessa branscher ger också varje år entrébiljetten till arbetsmarknaden för mängder av ungdomar. Drygt 20 procent av alla som har ett jobb att gå till startade sin yrkeskarriär inom handeln och 40 procent av de som jobbar inom besöksnäringen är under 25 år. Dessutom är en stor andel av medarbetarna födda utanför Sverige.

Det är med andra ord stora värden som står på spel när coronakrisen slagit till med förödande kraft. Det handlar om företag med mängder av anställda som på kort tid tvingats se sin försäljning kraschlanda och är i alarmerande behov av att temporärt sänka sina kostnader. Det handlar om livskraftiga företag som i vanliga fall betalar sina hyror i tid men nu behöver hjälp för att klara sig igenom en extrem period. Eftersom hyrorna, vid sidan av personalkostnaderna, är den stora kostnadsposten blir det helt nödvändigt att snabbt få till rejäla hyressänkningar som kan hjälpa företagen att överleva den akuta krisen.

Annons
Annons
Annons