Pinsamma ljudband blev spiken i kistan

Under strecket
Publicerad
Annons

WASHINGTON Watergatedramat började den 17 juni 1972 med ett inbrott och slutade den 9 augusti 1974 med Richard Nixons dubbla v-tecken innan han steg in i presidenthelikoptern för sista gången som den förste presidenten i USA:s historia som tvingats avgå.
De två åren var mycket uppslitande för USA som även skakades av Vietnamkriget. Det som kallas för Watergateskandalen är egentligen en summering av lögner, fula tricks, försök att bromsa rättvisan och fusk med pengar i politiken.
Vita huset förnekade all kännedom om inbrottet. Men medan härvan nystades upp närmade sig granskarna Richard Nixons rådgivare och till sist honom själv.

Ljudband från presidenthögkvarteret fällde slutligen Nixon. Han hade låtit installera bandspelare för att samla material till sina memoarer. Ett domstolsutslag tvingade honom efter en seg process att lämna ut banden. En häpen allmänhet fick höra att presidenten hade ett pinsamt grovt språk, med könsuttryck och svordomar, och att han inte sällan var berusad.
Efter
Watergateavslöjandena tilltog politikerföraktet, medan journalisters ställning stärktes. Nya lagar infördes för att garantera insyn i valfinansieringen och en tradition med fristående utredare inleddes (som, fast det är ett annat kapitel, upphörde med Clintonutredaren Kenneth Starr).
Reportrarna Bob Woodward och Carl Bernstein bildade skola för en ny generation reportrar som ville gå till botten med maktmissbruk och samhällsröta. Ironiskt nog riskerar ett par kända reportrar i dag fängelse för att ha vägrat att avslöja sina källor och det ingår som ett sidospår i debatten om Deep Throat.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons