Annons

Pinsam pappa i affärsvärlden en tysk filmsensation

”Jag ville berätta något om ­familjeförhållanden, som ju kan vara så vansinnigt statiska.”
”Jag ville berätta något om ­familjeförhållanden, som ju kan vara så vansinnigt statiska.” Foto: Dave Bedrosian/IBL

Regissören Maren Ade har gjort sensation med sin film, en tragikomisk satir om familjerelationer, generationsklyftor och – inte minst – affärsvärlden. Av SvD: kritiker får ”Min pappa Toni Erdmann” sex tärningsprickar – full kritikerpoäng. SvD fick en intervju.

Publicerad

Vi når Maren Ade, född 1976, på telefon hemma i Berlin. Hon är peppad och glad över den otippade framgången, skön bekräftelse för hennes filmidé som faller utanför sedvanliga genrer. Med bara två filmer, som bland annat samlat utmärkelser på filmfestivalen i Berlin, lyckades hon organisera en finansiering på 4 miljoner euro. Ett kvitto på hennes energi och på ett egenförfattat kvalitetsmanus som hon jobbat på i fyra år.

”Min pappa Toni Erdmann” hade premiär på filmfestivalen i Cannes i maj, den har visats på dito i Toronto. 600 000 personer har sett filmen på hemmaplan sedan sent i juli och den har sålts till 60 länder, ”däribland till hela Europa”, säger hon entusiastiskt. Hennes berättelse om den stora lufsiga pappan med 1968 års proggvärderingar, som gör ett överraskningsbesök hos sin strama dotter med iskall konsultkarriär i Bukarest som har sikte på en placering i Shanghai, är utvald som Tysklands bidrag till Oscarsgalans pris för bästa utländska film 2017.

Foto: Andrew H Walker/IBL Bild 1 av 2
Foto: Triart Bild 2 av 2
Annons
Annons
Annons