Annons

Pinotage – druva med potential

Idag startar fotbolls-VM i Syd­afrika. Kanske sitter du i soffan med ett litet glas vin framför dig. Det är heller inte otänkbart att vinet också kommer från Sydafrika.

Under strecket
Publicerad
Foto: SCHALK VAN ZUYDAM/AP Bild 1 av 8
Bild 2 av 8
Bild 3 av 8
Bild 4 av 8
Bild 5 av 8
Bild 6 av 8
Bild 7 av 8
Bild 8 av 8
Foto: SCHALK VAN ZUYDAM/AP Bild 1 av 1
Foto: SCHALK VAN ZUYDAM/AP

HÖGAKTUELL

De flesta vinerna från Sydafrika är gjorda på internationella druvor, vilket är mer eller mindre gemensamt för alla Nya Världen-länder. Men Sydafrika har också en alldeles egen druva, pinotage.

Druvan korsades fram år 1925 av professor Abraham Perold på Stellenboschuniversitetet strax utanför Kapstaden i Sydafrika. Mamman och pappan är de båda franska druvsorterna pinot noir och cinsault. Namnet pinotage blir logiskt om man vet att druvan cinsault felaktigt kallades hermitage i Sydafrika. Det dröjde dock mer än 35 år innan pinotage blev mer allmänt känd för vinkonsumenterna.

Det är en tacksam druva för vinodlaren. Den är tålig mot sjukdomar, mognar tidigt och ger relativt stora skördar. Tråkigt nog resulterade det till en början i att den främst användes till volymviner. Med åren har dock vinmakarna insett pinotagedruvans potential.

Annons
Annons
Bild 1 av 1

Pinotages egen karakteristiska doft och smak är tydlig, oftast lite lätt bränt rökig. Vinerna har ofta en mörk solmogen bärig doft som ibland drar mot det syltsaftiga hållet. Vidare är en viss lingonaktig syrlighet inte ovanlig i avslutningen. Fatkaraktär är snarare regel än undantag, och då speciellt hos de lite dyrare, kraftfulla varianterna.

De lite enklare och billigare pinotagevinerna är oftast inte alltför kraftfulla och kan fungera bra som sippviner. De lite dyrare, mer stadiga varianterna är dock renodlade matviner. Smakrikt kött är inga problem. Gärna med krämiga tillbehör, kanske gelé till. Det lindrar nämligen både strävheten och syrligheten i vinet.

Så här på sommaren är pinotagevin högaktuellt. Just de rökiga tonerna i vinet passar perfekt till dito i grillad mat. Så fram med grillen, rigga tv:n på terrassen och häll lite pinotage i glasen.

Sedan 2009 är Sydafrika vinlandet nummer ett i Sverige, med en marknadsandel på nästan en fjärdedel av Systembolagets totala vinförsäljning. Det är en 33-procentig ökning från förra året. En framgång och en resa som inte är så tokig om man betänker att handelsbojkotten bröts för bara 17 år sedan, och därmed möjliggjorde debuten för de sydafrikanska vinerna på den svenska marknaden.

Sydafrikas vinframgångar har flera orsaker. Den goda smaken, det faktum att Systembolaget har lanserat många sydafrikanska viner och bland dem många populära boxviner från landet är några anledningar. Men också, och kanske viktigast, att landet levererar mycket vin för pengarna.

7 viner med druvan pinotage

Annons
Annons
Bild 1 av 3
Bild 2 av 3
Bild 3 av 3

Jacobsdal Pinotage

112:-, 2007, Stellenbosch, 22055, Röda Fruktiga & Smakrika

Svalt mörkbärigt vin med lite bränd rökighet och rostade fattoner. Torr strävhet får gärna kombineras med lite gräddiga tillbehör.

Fairview Pinotage Viognier

95:-, 2008, Coastal Region, 2091, Röda Fruktiga & Smakrika
Pinotage blandad med viognier enligt Rhône-recept. Rökig doft och smak med lite bränt gummi, svalt bärig och lätt örtig ton.

Cafê Culture Pinotage

89
:-, 2009, Western Cape, 2369, Röda Fruktiga & Smakrika
Solmoget bärigt vin med mörk björnbärston, rostade rökiga fattoner och lång eftersmak. Kraftfullt men utan att bli för strävt och kantigt.

Stormhoek The Siren Pinotage

99:-, 2009, Western Cape, 2022, Röda Fruktiga & Smakrika
Klassiskt pinotagig pinotage med saftigt mörkbärig doft och smak med chokladtoner och rostad rökig fatkaraktär.

Annons
Annons
Bild 1 av 3
Bild 2 av 3
Bild 3 av 3

Drostdy-Hof Shiraz Pinotage

199:-, 2009, Western Cape, 2002, Röda Fruktiga & Smakrika
En blandning av shiraz och pinotage. Mjukt men ändå smakrikt med mörk bärighet, kryddighet och rökta toner. Bra grillbox.

Man Vintners Pinotage

85:-, 2009, Coastal Region, 94145, Röda Fruktiga & Smakrika
Lite för godisaktigt sötmoget hallonbärigt för min smak. Kan passa bra om man har riktigt söta grillsåser/marinader på köttet.

Podium Pinotage

189:-, 2009, Western Cape, 28008, Röda Fruktiga & Smakrika
Boxvin helt på pinotage. Helt okej, men ingen favorit. Klassiska pinotagetoner med lite bränd, rökig, mörk bärighet.

Så skiljer du shiraz från syrahsvd.se
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons