Annons

Pinot noir - En av vinvärldens viktigaste druvor

I dag fortsätter vår sommar­druvserie med pinot noir. En elegant sak utan alltför mycket muskler och som är ­riktigt inne just nu.

Under strecket
Publicerad

Pinot noirdruvor skördas på vingården Lucien Albrecht i Alsaceregionen. Skörden ska resultera i mousserande champagneliknande drycken Cremant d’Alsace.

Foto: VINCENT KESSLER/REUTERS Bild 1 av 1

Pinot noirdruvor skördas på vingården Lucien Albrecht i Alsaceregionen. Skörden ska resultera i mousserande champagneliknande drycken Cremant d’Alsace.

Foto: VINCENT KESSLER/REUTERS Bild 1 av 1
Pinot noirdruvor skördas på vingården Lucien Albrecht i Alsaceregionen. Skörden ska resultera i mousserande champagneliknande drycken Cremant d’Alsace.
Pinot noirdruvor skördas på vingården Lucien Albrecht i Alsaceregionen. Skörden ska resultera i mousserande champagneliknande drycken Cremant d’Alsace. Foto: VINCENT KESSLER/REUTERS

Egentligen har druvan pinot noir alltid varit rätt. Som enda druva för röda viner i Bourgogne (undantaget gamay från Beaujolais) och med tanke på Bourgognes historiska storhet vid sidan av Bordeaux, så är den onekligen en av vinvärldens allra viktigaste röda druvor.  

Det som möjligtvis har fått den lite på fall är de senaste årens extrema fokusering på kraftfulla röda powerviner. Men nu viker trenden för dessa och därmed är druvan pinot noir på väg tillbaka. Mycket trevligt, tycker jag. 

Pinot noir är en gammal druvsort. Man tror att det var den första druvan som började förädlas från vilda sorter. Den är svårodlad och kan inte odlas överallt. Bäst trivs den i lite svalare klimat. 

Även om Bourgogne är pinot noir-druvans självklara hemmahamn så finns den inte bara där. I Frankrike odlas druvan också i bland annat Alsace, Loire och Jura. I Italien hittar vi den oftast under namnet pinot nero, främst i de nordliga delarna. I Tyskland odlas den under namnet spätburgunder eller blauburgunder. I grannlandet Österrike heter den också blauburgunder. Den odlas också i Schweiz och i nästan hela Östeuropa.

Annons
Annons

Men här i Sverige och på Systembolaget är det nog vanligare att hitta druvan från främst de så kallade Nya Världen-länderna, vid sidan av Bourgogne. Främst från svalare odlingsområden som till exempel Nya Zeeland, alternativt kustnära eller altitudhöga vinområden i USA, Australien eller Sydamerika. 

Doftens mest karaktäristiska egenskap är en bärig fruktighet. I de lite lättare stilarna brukar man känna röda ljusa bärtoner som till exempel jordgubbe och hallon, medan de kraftigare varianterna ofta doftar mer av mörka bär, körsbär och plommon. Smaken varierar från lätt till fyllig, men ligger oftast mitt emellan. De bäriga karaktärerna kommer tillbaka i smaken och vanligt är en ganska hög syra. Strävhet finns definitivt och varierar beroende på kvaliteten på vinet, men som grundregel kan sägas att syran nästan alltid är mer markerad än strävheten.  

Pinot noir ger relativt lätta viner och bör således inte paras ihop med alltför kraftfull och smakrik mat. Tänk också gärna på syran i vinet. Ett syrligt inslag i rätterna, exempelvis en gelé på vinbär, eller något krämigt tillbehör rundar av och gör vinupplevelsen mjukare.  

Ett tips: Använd gärna pinot noir när du vill dricka rött till fiskrätter. Att då också kyla den något är ytterligare ett knep som gör rödvin mer vitvinslikt.   

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons