Annons

Pinochet ska ha gömt nio ton guld

Chilenska medier rapporterar att Augusto Pinochet gömt undan nio ton guld hos en Hongkong-bank. Helt osant, tillbakavisar en av exdiktatorns advokater och hävdar att 90-åringens enda guldtillhörigheter är vigselringen.

Under strecket
Publicerad

Enligt Chiles regering har en utredning om guldgömman inletts. Den förre statschefen står sedan tidigare åtalad för både människorättsbrott och skatteflykt. Pinochet - och hans hustru och barn - anklagas för att ha fört över motsvarande 246 miljoner kronor till ett hundratal utländska bankkonton och bland annat ha förfalskat pass och använt sig av upp till elva olika identiteter.
Chiles utrikesminister Alejandro Foxley uppgav att regeringen ”sedan ett antal dagar” känt till fyndet av ett tusental guldtackor i ett förråd tillhörande Hongkong & Shanghai Banking (HSBC).

- Vi har inte fått någon formell begäran vare sig från Chiles regering eller myndigheterna i Hongkong, men i ljuset av medieuppgifterna har vi inlett en egen utredning, sa bankens talesman Richard Lindsay till BBC, med tillägget att en preliminär koll varit resultatlös.

Annons
Annons
Annons