Annons
X
Annons
X

Pingvinsex chockade polarforskare

För 100 år sedan upprörde pingvinernas sexliv forskare i så stor utsträckning att rönen inte publicerades i de offentliga rapporterna.

Foto: BRITISH ANTARCTIC SURVEY/SCANPIX ARKIV

Nu offentliggörs forskningsobservationer som en medlem av britten Robert Scotts expedition till Antarktis gjorde för 100 år sedan. Det är George Murray Levicks observationer av pingvinernas sexliv som nu publiceras av Natural History Museum. När doktor Levick gjorde sina observationer ansåg han dem vara så chockerande att de aldrig fanns med i de officiella rapporterna. Nu känner forskarna till de biologiska orsakerna bakom beteendet.

Levick var biolog och medlem av Scotts olyckliga Terra Nova expedition till Sydpolen 1910. Han var en pionjär inom pingvinforskningen. Under expeditionen observerade Levick adelaidepingvinerna, men en del av deras beteende blev för mycket för den moraliske forskaren, rapporterar BBC.

I de nu offentliggjorda rapporterna beskriver han bland annat pingvinernas sexuella aktivitet som depraverad och ett uttryck för ”huliganism”. Han noterade att hankönade pingviner hade sex med döda honor. En observation som var så fasanfull för Levick att han skrev ned det på grekiska i sitt anteckningsblock.

Annons
X

Väl tillbaka i England försökte han få sina observationer publicerade men det var för mycket för samtiden. Istället fick 100 utvalda forskare ta del av observationerna, men de hade inte kunskaper nog att förklara vad Levick benämnde som nekrofili.

Men det liknar inte och har inte samma orsaker som människors nekrofili. Det är hanfåglar som under parningstiden inte kan skilja på levande och döda honor som råkar befinna sig i samma ställning, säger Douglas Russel, intendent vid Natural History Museum, enligt BBC. Det är en ställning som inbjuder till befruktning.

Endast två kopior av originalrapporten finns kvar. Douglas Russel upptäckte dem av en tillfällighet.

– Jag gick igenom George Murray Levicks arkiv. När jag lyfte på några papper hittade jag rapporten med rubriken Adelaidepingvinernas sexuella vanor, inte för publicering, skriven i stora svarta bokstäver, berättar han för BBC.

Enligt Douglas Russel fanns där bland annat noteringar om sexuellt tvång, övergrepp och homosexualitet.

– Han var chockad och hamnade i samma fälla som vissa andra när han likställer pingvinerna med människor. De är fåglar och ska betraktas som sådana, säger Douglas Russel.

De ursprungliga dokumenten och George Murray Levicks handskrivna kommentarer ställs nu ut på Natural History Museum.

Annons
Annons
X
Foto: BRITISH ANTARCTIC SURVEY/SCANPIX ARKIV Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X