Pingpongspel i stadshuset

En bluff, säger Annika Billström (s) om moderaternas budget. Bristande ledarskap, ropar Kristina Axén Olin (m) tillbaka. Men det är inte bara i budgetdebattens talarstol den politiska pingismatchen pågår. Stockholm är pingpongpolitikens högborg.

Under strecket
Publicerad
Annons

Egentligen, klagar finansborgarrådet Annika Billström (s) från budgetdebattens talarstol i Stadshuset, så är vi ju eniga. Alla från höger till vänster vill bygga
fler bostäder i Stockholm. Alla – åtminstone en majoritet i fullmäktige – vill satsa mer pengar
på vägar och kollektivtrafik.
Men när Stockholms politiker i går och i dag tampas om den sista budgetuppgörelsen före valet är debatten hårt polariserad. Och det är kanske inte så konstigt; Stockholm är de eviga maktskiftenas stad.

Ända sedan 1970-talet har den ledande finansborgarrådsposten alternerat mellan moderaterna och socialdemokraterna vid varje val. När majoritetsstyret infördes för drygt tio år sedan spolades Stockholmsandan, där högern och vänstern enades om det mesta. I stället skulle alternativen i politiken bli tydligare för väljarna. Konfrontationer blev resultatet när maktskiftena blev mer kännbara för dem som förlorade valet.
För majoriteten betyder valsegern att vallöftena måste genomföras snabbt, eftersom de lever med risken att allt rivs upp efter fyra år.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons