Kinas stjärna: ”Lämnade min familj när jag var 10”

Ding Ning är bordtennisens största damstjärna. Hon fick träna hårt för att komma dit. ”Jag lämnade min familj när jag var tio”, säger hon.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Juniorreportrarna William och Neo träffade pingisstjärnan Ding Ning. SvD Junior var den enda tidningen som fick en intervju.
Juniorreportrarna William och Neo träffade pingisstjärnan Ding Ning. SvD Junior var den enda tidningen som fick en intervju. Foto: Tomas Oneborg

I somras fick Neo och William under två spännande veckor uppleva hur det är att träna på kinesiskt vis. I staden Jinan, sydöst om Peking, fick de och några klubbkompisar från Rotebro BTK träna med proffsiga ­kinesiska tränare – sju timmar varje dag.

Bordtennis är nationalsport i Kina och det finns miljontals ­spelare som tävlar. Men bara några få når världseliten. Att få en intervju med någon av superstjärnorna under en tävling är extremt svårt, eftersom de inte får störas. Men SvD junior lyckades som enda tidning få en pratstund med OS-mästaren ­under SOC i Stockholm.

Neo och William är spända på att få reda på hur Ding Ning blev så bra. Kinesiskan ler avspänt och strålar med ögonen åt de svenska pingisspelarnas intresse.

Ding Ning har tränat mycket för att nå dit hon är i dag. När hon var tio tränade hon fem till sju timmar om dagen.
Ding Ning har tränat mycket för att nå dit hon är i dag. När hon var tio tränade hon fem till sju timmar om dagen. Foto: Tomas Oneborg

William: Hur mycket tränade du när du var tio år?

– Jag tränade fem till sju timmar varje dag. Det var när jag fyllde tio som jag lämnade min hemstad i norra Kina och flyttade till ­Peking. Jag fick lämna min familj och bo utan mamma och pappa, vilket var väldigt jobbigt. Jag fick bara träffa dem en gång i månaden så det blev en del tårar.

Neo: Vem var din idol när du var liten?

– Det var Zhang Yining, som vann OS-guld 2004. Jag ville bli som hon och det var därför jag orkade träna så mycket. Jag tänkte ganska tidigt att jag skulle kunna bli en känd pingisspelare.

William: Vilken sorts musik lyssnar du på?

– Det är väldigt blandat. Jag lyssnar på musik från många olika länder. Musik är viktigt när jag ska slappna av och när jag ska ladda inför viktiga matcher.

”Sverige är lite speciellt eftersom J-O Waldner kommer härifrån – alla i Kina känner till honom”, säger Ding Ning.
”Sverige är lite speciellt eftersom J-O Waldner kommer härifrån – alla i Kina känner till honom”, säger Ding Ning. Foto: Tomas Oneborg

Neo: Gillar du några andra sporter?

– Ja, jag tycker också om att ­spela basket och att åka skidor. Det är roligt.

Att basket ligger Ding Ning varmt om hjärtat är inte så ­konstigt – hennes mamma var nämligen basketspelare. Hennes familj har alltid funnits där som stöd, även om Ding Ning inte bodde med dem när hon var yngre. Det hon ibland kunde sakna var den vardag som många andra barn hade. ”Jag var avundsjuk på de som hade sommarlov”, sa hon i en intervju med magasinet Prestige Online.

William: Vad tycker du om Sverige?

– Jag gillar att det är så lugnt här, inte så mycket folk och att det inte är trångt på gatorna. Sedan är ­Sverige lite speciellt eftersom J-O Waldner kommer härifrån – alla i Kina känner till honom. Det är också en väldigt bra atmosfär i hallen här i Stockholm, även svenskarna verkar älska bord­tennis.

Neo: Finns det något som du kan förbättra i ditt spel?

– Ja, absolut. Jag kan bli bättre på alla slag. Man måste alltid 
utvecklas, annars kommer man snart bli besegrad.

Prova SvD Junior junior.prenservice.se
Annons

Juniorreportrarna William och Neo träffade pingisstjärnan Ding Ning. SvD Junior var den enda tidningen som fick en intervju.

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 3

Ding Ning har tränat mycket för att nå dit hon är i dag. När hon var tio tränade hon fem till sju timmar om dagen.

Foto: Tomas Oneborg Bild 2 av 3

”Sverige är lite speciellt eftersom J-O Waldner kommer härifrån – alla i Kina känner till honom”, säger Ding Ning.

Foto: Tomas Oneborg Bild 3 av 3
Annons
Annons
Annons