Annons

Pina Bausch död: ”Allt handlar om kärlek”

I tisdags avled den tyska koreografen Pina Bausch i cancer, 68 år gammal. Därmed förlorade dansvärlden och scenkonsten en av sina stora, inflytelserika personligheter. Med sitt världsberömda Tanztheater Wuppertal skapade Bausch komplexa kollage av dans, teater, bild och musik. Anna Ångström minns en legend.

Under strecket
Publicerad

Så har Pina Bausch själv, alltför tidigt, nedträtt i dödsriket, efterlämnande över 40 fantastiska scenverk och ett antal filmer. I september skulle hon ha inlett ett samarbete med regissören Wim Wenders – vad hade inte det kunnat bli?

Likt Orfeus, som sörjer sin Eurydike, skulle man vilja locka henne tillbaka. Helt omöjligt är det inte – SVT har planerat att den 27 mars 2010 sända inspelningen av hennes svindlande vackra ”Orfeus och Eurydike”, en dansopera efter Glucks original som hon skapade redan 1975 för Tanztheater Wuppertal och som sedan 2005 finns i Parisoperans repertoar. Pina Bausch går här till källan, den antika myten, och låter både dansare och sångare gestalta Orfeus, Eurydike och Kärleken i ett avskalat dödsrike.

Annons
Annons
Annons