Annons
X
Annons
X

Pilotprojekt ska ge arbetslösa akademiker jobb

Arbetsförmedlingen och Microsoft driver under våren ett pilotprojekt för att få ut unga arbetslösa akademiker i praktik. För Ezla Safar Ibrahim och Johan Ellborg är det ett bra sätt att få erfarenhet och kontakter.

It-branschen har fortsatt att växa under lågkonjunkturen och det finns ett stort behov av personer med kompetens och erfarenhet. Microsoft driver i samarbete med Arbetsförmedlingen ett pilotprojekt med tio unga akademiker som under våren jobbar som så kallade demokonsulter.

–Det är svårt för nyutexaminerade akademiker att få in en fot i it-branschen utan praktik, säger Per Adolfsson, vd för Microsoft Sverige.

Praktikanterna är unga akademiker med relevant utbildning som var inskrivna vid Arbetsförmedlingen. De har genomgått en intern förberedande utbildning hos Microsoft, har regelbundna utbildningar och får ta certifieringar inom olika områden som en del av projektet. Målsättningen är att så många som möjligt ska få arbete hos Microsofts partnerföretag under våren.

Annons
X

Demokonsulterna jobbar hos Microsoft under sin praktikperiod, men är ute och träffar partnerföretagen mycket. De åker runt i Sverige till Microsofts flera hundra partnerföretag inför och under kundbesök där man bland annat diskuterar it-strategier och nya produkter.

Johan Ellborg och Ezla Safar Ibrahim är två av vårens tio praktikanter. Johan Ellborg är nyexaminerad från Göteborgs universitet och har en masterexamen inom offentlig förvaltning. Han har nu blivit projektanställd på Microsoft efter arbetspraktiken och arbetar med it mot skolan. Han har ingen traditionell it-bakgrund men valdes ut av Arbetsförmedlingen som en av praktikanterna, efter att ha varit arbetslös i drygt tre månader.

Ezla Safar Ibrahim är nyutexaminerad ingenjör från KTH med inriktning mot elektronik och programmering. Som examensarbete byggde hon en solcellsladdare för mobiltelefoner som laddar direkt från solenergi istället för att lagra i ett batteri. Hon ser sig själv som en idé- rik problemlösare. Hon blev inskriven på Arbetsförmedlingen i oktober förra året efter mammaledighet, och i mitten av januari började utbildningen på Microsoft.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Både Ezla Safar Ibrahim och Johan Ellborg tycker att praktiken är en oerhört bra erfarenhet att ha i bagaget oavsett var de sedan hamnar.

  –Initiativet till samarbetet kom från Microsoft som tog kontakt med oss, säger Rade Azaric, projektledare på Arbetsförmedlingen. Vi på Arbetsförmedlingen vill stötta it-branschen och vill få fler att välja it eftersom det är brist på personal.

  –It-branschen i Sverige måste frodas, annars blir det Indien och Baltikum som tar över och Sverige kommer på efterkälken och förlorar arbetstillfällen, fortsätter han.

  I första hand ska arbetspraktikanterna ha it-utbildning men det är inget absolut krav eftersom Microsoft ger dem den produktutbildning de behöver. Och partnerföretagen tycker, enligt Per Adolfsson, att det är positivt med it-praktikanterna.

  –Det här visar för våra partnerföretag att den kompetens de behöver finns, och det är ett sätt att minska hindren att komma in på arbetsmarknaden.

  Att åka ut till partnerföretagen runt hela Sverige och informera om Microsofts produkter är i och för sig något som de anställda vanligtvis sköter, men på detta sätt nås många flera. Om det här pilotprojektet slår väl ut kommer det att fortsätta med nya deltagare, över hela Sverige.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X