Annons

Fyra aktuella barnpjäserPigg teater rör sig bland konstiga djur

Stina Gunnarsson och Rickard Hasslinger i ”Kurt och Kio” på Teater Tre.
Stina Gunnarsson och Rickard Hasslinger i ”Kurt och Kio” på Teater Tre. Foto: Martin Skoog

Den svenska bilderboksskatten ger även teatern näring. SvD:s Karin Helander roas av kreativa kojor och knasiga djur i några nya uppsättningar i Stockholm med omnejd.

Under strecket
Publicerad

Eva Welinder och Ulrika Hansson i ”Konstiga djur” på Mittiprickteatern.

Foto: Martin SkoogBild 1 av 3

Annika Olsson och Ulrika Mannerfelt i ”Världens mesta Ester” på Teater Fredag.

Foto: Martin SkoogBild 2 av 3

Anders Jansson och Johan Ehn i ” ”Veta bäst” på Teater Barbara.

Bild 3 av 3

En stor del av barnteaterns repertoar bygger på den svenska bilderboksskatten, det visar också flera nya uppsättningar. Teater Tre har haft premiär på ”Kurt och Kio” (från 3 år), fritt efter en bok av Lisen Adbåge. Kurt och Kio har urtråkigt, inte ens de utstuderade spottlekarna är roliga. Men när man inte har något att göra kan man alltid bygga en koja. Frågan är av vad. Hedvig Claesson har regisserat en busigt finurlig, rörelsebaserad uppsättning. De mimutbildade skådespelarna Stina Gunnarsson och Rickard Hasslinger håller småbarnspubliken i ett fast grepp genom sin närvaro, lekfullhet, humor och precision.

Här handlar det om igenkännandets glädje på nya, överraskande och ibland drastiskt komiska sätt. Annika Thores hemtrevliga scenrum innehåller föremål som kan komma väl till pass i kojbyggandet. Lampor som kan förvandlas till träd, några städgrejor, ett par pallar och skynken. Leken vindlar uppsluppet fram genom kortlivade sandkojor med havsutsikt, bilkoja med bilradiomusik, trappkoja, smarrig kioskkoja och danskoja. Den kojkunniga publiken är helt med på noterna och bistår gärna med goda råd.

Annons
Annons
Annons