Annons

Pieter ten Hoopen årets pressfotograf

Pieter ten Hoopen lyckades för tredje gången kamma hem det finaste priset, årets pressfotograf, på Årets Bildgalan. Nytt för i år är att både bildspel och rörlig bild får vara med och tävla.

Uppdaterad
Publicerad

Frilansande Pieter ten Hoopen, Moment, tog igår hem storslam på pressfotografernas Oscarsgala – Årets bild. Efter att ha fått pris i fyra kategorier, bland annat vinnare av kategorierna Samtida reportage och Utländska bildreportage, hade juryn också röstat fram mästarberättaren ten Hoopen som Årets pressfotograf. En titel han tidigare har fått ,både 2005 och 2006. Bland bilderna som berör själva hjärteroten återfinns det nakna reportaget om utsatta irakiska kvinnor som tvingas fly och leva som prostituerade i grannlandet Syrien. Subtilt, kornigt och inträngande utmanar bilderna vårt övermätta oseende västerlandsego.

– Det är bilder som berör, som alla Pieter ten Hoopens jobb. Han är en berättare, som förutom en fotografs alla kvaliteter också besitter en unik förmåga att få människor att slappna av i hans närhet, säger Anna Clarén, utbildningsansvarig på Nordens fotoskola, Biskops Arnö.

Annons
Annons
Annons
Annons