Pichlers hjärta klappar för Nils van der Poel

Nils van der Poel tränar i på isovalen i Inzell, södra Tyskland, tillsammans med lagkompisen Wilhelm Ekensskär, Ann-Marie Lindqvist och norrmannen Ole Björnsmoen Näss.
Nils van der Poel tränar i på isovalen i Inzell, södra Tyskland, tillsammans med lagkompisen Wilhelm Ekensskär, Ann-Marie Lindqvist och norrmannen Ole Björnsmoen Näss. Foto: Pontus Lundahl/TT

För ett år sedan knackade döden på i Wolfgang Pichlers intensiva liv. Han överlevde hjärtattacken och är nu en nyckelperson i skridskostjärnan Nils van der Poels väg mot OS i Peking.

– Om han bara tänker på guld kommer det bli svårt. En medalj skulle vara stor succé, säger Pichler.

Under strecket
Publicerad
Wolfgang Pichler i sin trädgård i Ruhpolding.

Wolfgang Pichler i sin trädgård i Ruhpolding.

Foto: Anders Lindblad
Wolfgang Pichler i rollen som förbundskapten för skidskyttelandslaget vid VM i Östersund 2019.

Wolfgang Pichler i rollen som förbundskapten för skidskyttelandslaget vid VM i Östersund 2019.

Foto: Robert Henriksson/TT
Annons

RUHPOLDING Wolfgang Pichler bjuder hem till det trivsamma huset i Ruhpolding, fixar kaffe och plockar fram kakor till uteplatsen där vi slår oss ner till bords. En halvtimme tidigare, inne i skridskohallen i Inzell där Nils van der Poel precis avslutat ett hårt pass, vinkar Pichler och säger ”just follow me” innan han  sätter sig bakom ratten och gasar iväg den knappa milen på slingrig alpväg mot skidskyttemetropolen Ruhpolding. Det gäller att hänga med i svängarna och inte bli alltför hänförd av naturens skiftningar, eller vägskyltarna som nästan alla har klassisk vintersportanknytning, utan ha fokus på Pichlers snabba bil där framme i backarna. 

Ruhpolding är en bayersk idyll med 7000 invånare. Pichler kliver ur, sveper med armen, och konstaterar att här finns allt, till och med en golfbana. Turismen är navet, med friluftsliv och träning i fokus. Innan pandemin slog till hade Ruhpolding mer än en miljon gästnätter varje år. 

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons