Annons
X
Annons
X
Ledare
Op ed

Philippe Legrain: Mycket står på spel

Storbritannien efter brexit
Philippe Legrain, ekonom, författare och grundare av tankesmedjan Open Political Economy Network (OPEN).
Philippe Legrain, ekonom, författare och grundare av tankesmedjan Open Political Economy Network (OPEN).

Svenskar har ingen rösträtt i Storbritanniens folkomröstning i frågan om man ska vara kvar i EU. Fast nu, när den sida som vill lämna EU avancerar enligt opinionsundersökningarna, är det många som önskar att de hade det. För Brexit skulle inte bara göra det sämre för Storbritannien, utan hotar att få EU att falla i sär ytterligare.

Det är lätt att argumentera för medlemskap i EU. Inom somliga områden vinner vi på att samarbeta med våra grannar och viktigaste handelspartners: frihandel inom den gemensamma marknaden (som är värd elvatusen miljarder pund och har 500 miljoner invånare), friheten att bo, studera, arbeta och pensionera oss i andra EU-länder, samarbete i kampen mot terrorism, gemensamt motstånd mot rysk aggression och strävan efter säkra energileveranser, och mycket annat.

Men när EU förknippas med krisen i eurozonen, politisk kalabalik och ovälkomna migranter och när Storbritannien, likt många andra länder i väst, plågas av en anti-etablissemangsvåg, då slås dessa rationella argument ut av de missriktade känslorna hos framför allt äldre väljare som vill fälla upp vindbryggan och vrida tillbaka klockan till en epok när Storbritannien var helt vitt och styrde ett imperium  –  och de själva ännu var unga.

Annons
X

Så lägret som är för fortsatt EU-medlemskap koncentrerar sig på sitt eget emotionella argument: rädsla. Rädsla för den skada som kan vållas av finansiell oro, politisk instabilitet och den förlamande osäkerheten och störningarna hos Brexit: uppskjutna och stoppade investeringar, förlorade jobb, sänkta löner, missade exportmöjligheter, högre skatter och nedskärningar av offentliga utgifter för att fylla det hål som en lågkonjunktur skapar.

Kanske fungerar det. När det kommer till kritan brukar risk-obenägna väljare hålla sig till det säkra kortet status quo. Men faran är att om tillräckligt många väljare fokuserar på rädslan för en okontrollerad migration kan status quo framstå som ett riskabelt alternativ medan att lämna EU kan kännas säkrare. Då spelar det knappt någon roll att hårt arbetande EU-migranter har lättare att få anställning än brittiska arbetare eller att de betalar in mera i skatt än de tar ut i bidrag.

Många människor  –  inklusive äldre som röstar på UKIP och vårdas av polsk arbetskraft, vars skatter bidrar till deras pensioner – skyller sina personliga bekymmer, eller allt de tycker illa om i det moderna brittiska samhället, på migranter.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Om britterna röstar för att lämna unionen kan följderna för EU bli katastrofala. Partier som är emot EU får vind i seglen och kan börja tro att de kan segra.

  Svaga och tjafsande EU-ledare är illa utrustade för att ge svar på tal. Andra länder kan komma att vilja omförhandla sina avtal och hålla liknande folkomröstningar. En färsk opinionsundersökning visade att EU är mer impopulärt i Frankrike än i Storbritannien.

  Även om EU skulle hålla ihop kan enskilda länder komma att välja sina egna vägar. Se bara hur kommissionen har godkänt regeringars ensidiga beslut att återinföra gränskontroller. Samma sak kan komma att hända inom handelsområdet. Och utan Storbritannien kommer EU att vara mindre, ekonomiskt svagare, i mindre grad en världsmakt, mer korporativistiskt och protektionistiskt, mindre angeläget om starka band över Atlanten –och mer dominerat av Tyskland. Då kan EU-medlemskapet komma att kännas mindre attraktivt till och med i Sverige.

  Översättning: Lars Ryding

  PHILIPPE LEGRAIN är ekonom, författare och grundare av tankesmedjan Open Political Economy Network (OPEN).

  philippe@opennetwork.net

  Annons
  Annons
  X

  Philippe Legrain, ekonom, författare och grundare av tankesmedjan Open Political Economy Network (OPEN).

  Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X