Pfizer förnyar portföljen med bioteknik

Under strecket
Publicerad
Annons

WILMINGTON Världens största läkemedelskoncern, Pfizer, fortsätter att växa genom förvärv. Företaget tar över amerikanska bioteknikbolaget Vicuron Pharmaceuticals för 1,9 miljarder dollar, omkring 14,5 miljarder kronor.
Pfizer - som har flera anläggningar i Sverige sedan koncernen för tre år sedan tog över Pharmacia-Upjohn - befinner sig i samma dilemma som flera andra läkemedelsjättar.
Patenttiden för flera av företagets bästsäljande läkemedel går ut om några år. Det öppnar marknaden för konkurrens från generiska preparat som pressar priserna. Det gäller därför att förnya produktportföljen. Och det har blivit allt vanligare i branschen de senaste åren att de stora företagen försöker lösa det problemet genom att köpa forskningsintensiva, mindre bolag som har läkemedel på väg i sena utvecklingsstadier.
Pennsylvaniabaserade Vicuron - som också har forskning och produktion i Italien - har två nya antiinflammatoriska medel, som bland annat ska användas för behandling av sjukhussjuka, inne för godkännande av
den amerikanska läkemedlesmyndigheten FDA. Besked från FDA väntas i höst.

– Genom att köpa Vicuron kan vi hjälpa till så att två mycket viktiga nya mediciner når patienter världen runt, kommenterar Pfizers styrelseordförande och koncernchef Hank McKinnell för Wall Street Journal.
Och Pfizer är berett att betala bra för det. Kontantbudet på 29:10 dollar per Vicuronaktie är drygt 80 procent högre än onsdagens slutkurs på börsen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons