Annons

PewpewpewPewdiepie-virus slår hårt mot unga i Malmö

Karl Barwe Paul i ”Pewpewpew”.
Karl Barwe Paul i ”Pewpewpew”. Foto: A Dog That Bites

”Pewpewpew” ger en bild av att vara ung och osedd i dagens oupplysta informationssamhälle. Ibland är det sökt, några gånger underhållande men alltigenom sorgligt.

Under strecket
Publicerad

Med förebilder i Youtube-fenomen som Pewdiepie, den svenske tv-spelskommentatorn med över hundra miljoner prenumeranter, är ”Pewpewpew” en film om unga vars enda drivkraft i tillvaron är kändisskap. Debutanten Sergey Vasiliev zoomar in på en handfull tonåringar i Malmö med problematisk relation till familj, vänner och skola – och inte minst till sig själva. Genom att posta videor online ska världen få upp ögonen för dem. Förutom en snäv syn på framgång och popularitet lider de av förvirring och illamående, som definitionen av detta nya virus gör gällande allra först i filmen.

Mikaela drömmer om LA och nya bröst, om att bli någon. Medan mamman grötmatar, torkar och tröstar henne, misströstar pappan – vad hände, du var så vacker en gång – samtidigt som han överväger att skuldsätta sig för dotterns silikon. Johan gömmer sig ständigt bakom nya vapen och militärmunderingar, men är enligt mamman – hon som håller i kameran – alldeles för stel. ”Se på dig, det är klart att ingen tittar på dig”, säger hon, men fortsätter ändå bekosta hans desperata ansträngningar i jakten på följare.

Annons
Annons
Annons