Recension

16 raderPetters lektioner förklarar funktioner

SKRIVARSKOLA Med sin bok ”16 rader” – där han med egna låttexter försöker locka till ökad skriv- och läslust – visar Petter att skönlitteratur inte bara är nyttigt. Det är också coolt.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Pojkars försämrade läsförmåga är ett återkommande ämne i den utbildningspolitiska debatten. Med all rätt. Alla är överens om att detta är ett mycket stort problem. Frågan är bara vad denna nedgång beror på och vad man skall göra åt den. Skolan har misslyckats, brukar det heta. Men man kan också hävda att samhället har misslyckats, som Gunilla Molloy, docent i svenska, gjorde i en tankeväckande artikel i DN i våras (8/4). ”Problemet blir synliggjort i skolan men uppstår inte där”, skrev hon.

I klassrummet speglas och återskapas de föreställningar om manligt och kvinnligt som gäller utanför klassrummet. Till dessa hör dessvärre idén att det är omanligt att läsa skönlitteratur. I kölvattnet av Litteraturutredningen planeras nu en uppsjö av läsfrämjande insatser. Det är glädjande och välbehövligt. Låt oss bara hoppas att man inte glömmer genusperspektivet i kampen om att vinna nya läsare.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons