X
Annons
X
”När jag menar att jag peakar nu så syftar jag på att det här 20-årsfirandet på Mosebacke är jättemycket av ett bokslut för mig.”
”När jag menar att jag peakar nu så syftar jag på att det här 20-årsfirandet på Mosebacke är jättemycket av ett bokslut för mig.” Foto: Bezav Mahmod

Omusikalisk, sa mamma – nu firar Petter ”som Carola”

Långläsning

Hamburgerställe, eget vinmärke och hotell i Åre till trots, Petter vill hellre bli kallad artist och författare än "superentreprenör". Nu firar han 20 år som artist. För SvD berättar han om bottennappet på Lerums pizzeria – och hur allt vände.

En leende Petter Askergren sneddar över Mosebacke Torg i rosa badtofflor. Det har gått två hus, en paradlägenhet, fem barn och snart tjugo år sedan ”Mitt sjätte sinne”.

Debutalbumet, liksom efterföljaren "Bananrepubliken", blev snabbt oväntade storsäljare. Under två Grammisgalor i följd belönades Petter också med totalt fyra priser, däribland i kategorin "bästa pop/rock". Då, när hiphop ännu inte hade en egen kategori.

”När jag menar att jag peakar nu så syftar jag på att det här 20-årsfirandet på Mosebacke är jättemycket av ett bokslut för mig.”

Foto: Bezav Mahmod Bild 1 av 15

Patrik ”Sleepy” Elofsson och Petter bakom scenen under en spelning i Norrköping.

Foto: Bezav Mahmod Bild 2 av 15

”Jag kommer fortsätta göra musik. Det bara måste jag. Men min stora dröm framöver är att gå konstskola.”

Foto: Bezav Mahmod Bild 3 av 15

Med debutalbumet ”Mitt sjätte sinne” tog Petter hem storslam på Grammisgalan i Kungliga Tennishallen 1999.

Foto: Jan Collsiöö/TT Bild 4 av 15

Vid P3:s Guldgala på Lorensbergsteatern 2008 tog Petter hem titeln ”Årets hiphop/soul”.

Foto: IBL Bild 5 av 15

När Petter 2010 medverkade i den första säsongen av TV4:s lördagsunderhållning "Så mycket bättre" vände hans karriär uppåt igen. Fr v: Petter Askergren, Christer Sandelin, Per "Plura" Jonsson. Nedre raden fr v: Barbro "Lill-Babs" Svensson, Petra "September" Marklund, Thomas Di Leva och Lasse Berghagen.

Foto: Marc Femenia/TT Bild 6 av 15

Petter (t v) tränar swimrun tillsammans med med Jojje Borssén inför ”ÖTILLÖ”, en simtävling i Stockholms skärgård.

Foto: Janerik Henriksson/TT Bild 7 av 15

”Första gången jag hörde Petters svenska saker minns jag att jag tänkte: ”Fan, han har ju fått till det här”, säger Patrik ”Sleepy” Elofsson.

Foto: Bezav Mahmod Bild 8 av 15

”Jag tror att ett av de starkaste skälen till att jag fortfarande är kvar är för att jag sett varje skiva som en ny bergsbestigning. Det har aldrig fått låta samma”, säger Petter Askergren.

Foto: Bezav Mahmod Bild 9 av 15

Petter checkar ut från hotellet i Norrköping och beger sig av mot festivalområdet.

Foto: Bezav Mahmod Bild 10 av 15

Petter på parkfestivalen, Norrköping, i juli.

Foto: Bezav Mahmod Bild 11 av 15

Under spelningen på Hugos parkfestival i Norrköping.

Foto: Bezav Mahmod Bild 12 av 15

”Två år i rad bokade jag upp en hel sommarturné själv. Jag leasade en stor bil och utrustade den med ett ljudsystem som mina turnévänner skulle tycka var okej. Sedan körde jag den själv och spelade på de mest märkliga ställen för inte så mycket pengar.”

Foto: Bezav Mahmod Bild 13 av 15

I juli i år spelade Petter på Hugos parkfestival i Norrköping.

Foto: Bezav Mahmod Bild 14 av 15

”Själv kan jag känna att jag var min egen reklambyrå redan från början i hur jag var ute på ett korståg för rap på svenska.”

Foto: Bezav Mahmod Bild 15 av 15
Annons
X
Annons
X
Annons
X