Annons

Peterson: Radikalfeminism en enfaldig, bitter ideologi

”Den dominerande berättelsen i humaniora och samhällsvetenskap just nu, och kanske alltmer i vårt offentliga samtal, är att samhället är ett tyranniskt patriarkat”, säger Jordan B Peterson.
”Den dominerande berättelsen i humaniora och samhällsvetenskap just nu, och kanske alltmer i vårt offentliga samtal, är att samhället är ett tyranniskt patriarkat”, säger Jordan B Peterson. Foto: Lars Pehrson

Unga pojkars problem beror på feminismen, menar Jordan B Peterson, den kontroversielle psykologen och författaren. Maskulinitetsforskaren Lucas Gottzén mötte honom för en intervju inför de utsålda föreläsningarna i Stockholm den 5 och 10 november.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Den kanadensiske psykologen Jordan B Peterson, som har blivit en storts intellektuell influencer, är djupt påverkad av C G Jungs psykologi.

Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 2

Enligt Jordan B Peterson kräver feministerna ett parallellt rättsväsende. ”Radikalfeministerna tror att vårt rättsliga system enbart skyddar förövare.”

Foto: Lars Pehrson Bild 2 av 2

Det är omöjligt att inte tänka på arketyper när jag träffar Jordan B Peterson. Den kanadensiske psykologen som har blivit en storts intellektuell influencer är djupt påverkad av C G Jungs teori om att myter och symboler är biologiskt nedärvda.

Själv leker Jordan B Peterson med klassiska mansmyter genom att anamma ett cowboy-mode och betona sin uppväxt i den kanadensiska västern. Bootsen har han visserligen lämnat hemma när han fotograferas på hotell Lydmar i Stockholm, men i sin randiga kostym och väst påminner han om en sheriff. Den arketyp som ligger närmast till hands är en John Wayne-hjälte.

Annons
Annons
Annons