Recension

Earth cry, Pianokonsert m mPeter Sculthorpe - Earth cry, Pianokonsert m m

Under strecket
Publicerad
Annons

Peter Sculthorpe, född 1929 på Tasmanien, är sin världsdels mest namnkunniga tonsättare. Han är populär: 1998 valdes han till en av Australiens ”living national treasures”. Ja, det finns faktiskt en sån utmärkelse down under. Under den hoppfulla vinjetten ”21th century classics” ger nu Naxos ut en cd med fem orkesterverk.
Sculthorpe har inget emot att göra klart varifrån han kommer: det är hos honom man kan stöta på didgeridoo i en symfoniorkester, som i mäktiga Earth cry. Annars vilar det kanske något brittiskt över hans måttfullt moderna, med åren mer melankoliska tonspråk. Man lägger även märke till en smak för längre repetitiva sjok, minimalistiskt eller av en mer rituell och besvärjande karaktär.
Utan att bjuda på stora överraskningar besitter Sculthorpes musik ett egensinne som gör den väl värd att höra. Den har brett publiktycke men är inte mjäkig. Verk som Earth cry är tillsammans med den drömskt glittrande pianokonserten eller ”fågelstycket” Kakadua goda inkörsportar, här i tolkningar med New Zeeland symphony orchestra.

Tony Lundman

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons