Peter Örn fördubblar lönen Ny SR-chef van att styra bångstyrig hop

Miljonbelopp i skadestånd, en sparkad styrelseordförande och en hel styrelse som avgick. Det blev resultatet när Sveriges Radio i våras skulle välja ny vd. Nu landar valet på Peter Örn, nuvarande vd för Riksteatern.

Under strecket
Publicerad
Annons

Foto: daniel nilsson Peter Örn har blivit utnämnd till SR:s nye vd. För närvarande är han vd för Riksteatern och har tidigare bland annat lett utredningen kring Estoniakatastrofen. Något han ser som en bra erfarenhet: ”Mitt yrkesliv har följt några återkommande teman: samhällsengagemang, ett offentligt samtal och en känsla av att vara med och påverka den långsiktiga samhällsutvecklingen.” SR:s förra vd-rekrytering ledde till magplask När Sveriges Radio (SR) i våras försökte rekrytera ny verkställande direktör ledde det till ett sällan skådat magplask. Dåvarande styrelsen med ordförande Marika Ehrenkrona i spetsen förordade Expressens förre chefredaktör Joachim Berner, som fick så klara löften att han lämnade jobbet som vd på ett av Sveriges största reklamföretag. Flera lokala fackklubbar inom SR och även ledande politiker, som vänsterpartiets Ulla Hoffmann och kd- ledaren Alf Svensson, ifrågasatte dock om Berner var rätt person att leda public service-företaget med tanke på att han fortfarande är indragen i ett förtalsmål mot förre vänsterpartiledaren Gudrun Schyman om en uppmärksammad Expressenlöpsedel.

Protesterna fick styrelsen att backa och Berner hann aldrig tillträda vd-jobbet. Han fick dock en ersättning på cirka tre miljoner kronor, vilket blev droppen för regeringen som i början av maj sparkade Marika Ehrenkrona.

Annons
Annons
Annons