Peter Norman: Inrätta ett pandemiråd

Statsminister Stefan Löfven, socialminister Lena Hallengren och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.
Statsminister Stefan Löfven, socialminister Lena Hallengren och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson. Foto: Jessica Gow/TT

För att klara nästa pandemi bättre krävs förbättringar kring styrningen av Folkhälso­myndigheten, regeringens besluts­fattande och oppositionens funktion. Det skriver Peter Norman, tidigare finansmarknadsminister.

Under strecket
Publicerad
Foto: Malin Hoelstad
Annons

Den svenska coronastrategin diskuteras ständigt. En diskussion som dock lyser med sin frånvaro är om den svenska demokratin är väl rustad för att möta en katastrof av det slag vi nu ser.

Jag är kritisk till såväl regeringens som oppositionens agerande. Jag är även kritisk till styrningen av Folkhälsomyndigheten. Denna artikel syftar till att diskutera fundamentala frågor i vår demokrati. Den innehåller även förbättringsförslag på alla områden som jag tar upp till diskussion. Syftet är naturligtvis att det svenska samhället ska stå så väl rustat som möjligt när vi blir drabbade av en ny pandemi eller om den nuvarande pandemin blir längre än vad vi i dag tror.

Annons
Annons
Annons