Foto: Eero Hannukainen, Alamy
Resa

Peter Jihdes guide till grekiska ön Skopelos

Programledaren Peter Jidhe andas in doften från oliv- och pinjeträd, hyr moped och snorklar vid stranden Limnonári på grekiska ön Skopelos.

Hamnen Agnondas

Foto: Alamy

Från Skopelos hamn Agnondas kan man följa med fiskebåtar ut för att fiska squid, små bläckfiskar, på kvällarna när det är mörkt. Det fungerar ungefär som att pimpla i Sverige. Man kastar ner draget som glittrar och drar det upp och ner tills man vips har en bläckfisk på kroken. I regel får man alltid napp, ungefär som på Riche i Stockholm... Ofta tillreder båtens kapten bläckfisken direkt, jag äter den helst med lite ost på. Jag höll i dessa utflykter under min tid som reseledare på Skopelos och jag tycker den här båtfärden är roligare än den klassiska när man åker ut med en båt med glasgolv.

Annons

Skopelos stad

Ön Skopelos största stad bär samma namn som själva ön. Det tar lite tid att ta sig hit då det inte finns någon flygplats, men det gör att det blir mer kvalitet på staden. Färre turister orkar åka hit helt enkelt. Dock fick staden sig ett uppsving då filmen Mamma Mia spelades in här för några år sedan. När jag går omkring här aktiveras alla mina sinnen. Både doft, känsel och syn. Pinje- och olivträdens doft sveper in med vinden och de klassiska blåvita husen gör sig vackert mot det blåa vattnet. Den genuint grekiska känslan sitter i var du än går.

Hyr moped

Foto: Alamy

Hyr en moped under din semester för att kittla äventyrslusten. Det tar en stund att åka runt hela ön, men det är det värt. Du kommer närmare naturen än om du kör bil. Stränderna ligger likt pärlband runt hela ön så ta dig tid att stanna och bada på din färd. Skopelos är en långsam och lugn ö. Vägarna inbjuder inte till att köra så fort, vilket nog grekerna inte håller med mig om, men det passar mig. Man får ner tempot och njuter av allt det vackra. Speciellt vackert tycker jag det är att åka mellan Skopelos stad till staden Glossa på andra sidan ön.

Limnonári Beach

Foto: Alamy

När jag jobbade som reseledare på Skopelos åkte jag ofta iväg ensam till stränder med matsäck och en bok. Tyvärr tillhör de flesta av de här stränderna i dag hotell. Det är en liten sorg, men jag minns det med glädje när det var som finast. Min familjs favoritstrand heter Limnonári, där det klara vattnet gör det lätt att snorkla och se fiskar. Längs med stranden, som är otroligt vacker, kan man hyra solstolar eller ligga på egen handduk. Blir det för varmt i solen finns det restauranger att dra sig tillbaka till för att söka skugga.

Restaurant Finikas

Inne på en mysig innergård i Skopelos stad ligger Finikas. När jag bodde på ön låg det här stället utanför staden men har sedan dess flyttat in och ligger belägen i ett litet hus i centrum. Kocken ser ut som en jultomte och hans fru är en fantastisk hovmästare. Det finns bara 5–6 bord och det tar lång tid att få sin mat, men det är värt att vänta på och det smakar verkligen Grekland. Vi brukar beställa in allt på menyn. Gärna grillad fisk, friterad ost och saganaki. Snordyrt är det inte heller.

Foto: Eero Hannukainen, Alamy.

Till Toppen