”Dahl förkroppsligade det mest svenska”

Peter Dahl i sin ateljé 1999.
Peter Dahl i sin ateljé 1999. Foto: Jan Collsiöö

Peter Dahl avled 85 år gammal natten till 17 maj, Norges nationaldag. Det är en dag som en av Sveriges mest kända och folkkära konstnärer, född i Oslo 1934 och svensk medborgare först sedan 1954, brukade högtidlighålla.

”Jag viftade med flaggor framför hans ansikte när han somnade, men sedan vaknade han inte igen”, säger hustrun Tina Hamrin Dahl till Aftonbladet.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Peter Dahl led under en längre tid av mycket bräcklig hälsa och hade sedan flera år lämnat sin berömda ateljé på Sigurd Rings gata vars vida utsikt mot Aspudden, Vinterviken och Gröndal han med nervig penselföring målat av i flera verk. Ändå fanns ett självporträtt målat så sent som 2016 med i den stora retrospektiven ”Peter Dahls världar” som visades på Sven-Harrys Konstmuseum för exakt ett år sedan. I utställningen där sonen Christoffer Dahl varit curator fastnade SvD:s recensent mest för konstnärens livslånga modellbygge ”Caribanien”, en fantasivärld befolkad av tusentals tennsoldater, komplett med byggnader och fordon som inte sällan avbildades i hans målningar.

Peter Dahl var på Konsthögskolan elev till Lennart Rodhe, men där Rodhe och samtidskonsten var abstrakt blev Dahl en berättande kolorist i en figurativ tradition. Han väckte tidigt uppmärksamhet, framför allt när han skapade skandal i en utställning i Göteborg 1970. En målning i en med svit drömscener uppgavs föreställa Prinsessan Sibylla som visade könet för en man och konfiskerades därför av polisen. Men det var Bellman snarare än antirojalistiskt bus som ledde till det stora genombrottet. 1984 gav Peter Dahl ut ett praktverk med 87 litografier som illustrerade ”Fredmans epistlar”. Publikframgången var ett faktum. Det livsrusiga och sensuella 1700-talet blev för en tid Dahls konstnärliga hemvist. Succén följdes upp med flera stora verk med Bellmanmotiv där hans måleriska kompetens trollade fram övertygande figurer ur skaldens lyrik.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons