Hela denna artikel är en annons

Peter, 59 år: ”Jag undrade om det var värt att leva”

Peter Cedlöf, Sverigechef och delägare på IT-företaget Delfi Technologies, drabbades av en utmattningsdepression.
Peter Cedlöf, Sverigechef och delägare på IT-företaget Delfi Technologies, drabbades av en utmattningsdepression. Foto: Privat

Mitt i karriären kom den – kraschen.

Peter Cedlöf, chef för ett IT-bolag, hade helt enkelt jobbat för hårt.

Nu berättar han historien om hur han tog sig tillbaka.

– Jag undrade till och med om det var värt att leva, säger han.

För drygt tre år sedan kom kraschen.

Peter Cedlöf är Sverigechef och delägare på IT-företaget Delfi Technologies. Att överleverera har alltid varit en naturlig del av hans arbetsliv.

Men en dag tog det stopp.

– Jag hade jobbat för hårt och kroppen sa ifrån. Det handlade om sömnproblem, tunnelseende, slöhet och viljelöshet. Jag hade otäcka tankar och undrade till och med om det var värt att leva, säger han.

Varken situationen eller symtomen är speciellt sällsynta. Utmattningsdepressioner kostar såväl samhälle som företag mycket.

”Tog timeout – fanns inget alternativ”

Peter Cedlöf har haft sin tjänstepension hos Skandia i mer än 20 år, och i den ingår även en sjukförsäkring med en möjlighet att ringa Skandias Hälsosluss.

Initialt vände sig Peter Cedlöf till sin vanliga vårdcentral – av läkaren fick han antidepressiva- och insomningstabletter.

Via Skandias Hälsosluss fick han kontakt med en hälsocoach dit han fick komma dagen efter att han ringt.

Då vände det på riktigt.

– Hälsocoachen lyssnade uppmärksamt på mig och mina problem. Efter en noggrann analys konstaterade han att det var ett väldigt allvarligt läge jag hamnat i, säger han.

Som säljare är Peter Cedlöf väl medveten om att prestation i hans bransch inte sällan är något som mäts på kronor och ören.

– Samtidigt som mina problem blev värre var vi mitt uppe i en stor upphandling. Jag sa till min chef att jag ägnar mig åt den här storkunden, men inte mer än så. I övrigt tar jag timeout. Det fanns inget alternativ, så dålig var jag.

Sänk företagets kostnader – minska sjukskrivningarnaExtern länk

Fick hjälp av KBT-psykolog

Mötet med hälsocoachen beskriver Peter Cedlöf som ”väldigt professionellt”. Här fick han tillbringa en och en halv timme, att jämföra med ett par minuter på ett vanligt läkarbesök.

Sedan började hans behandling hos en KBT-psykolog. Totalt blev det åtta besök, med ett par veckors mellanrum för återhämtning.

– Psykologen ska ha beröm, han var fantastiskt bra. Han hjälpte mig bena ut tankarna och komma på rätt spår igen. Bland annat fick jag tips om en bok om mindfullness och andningsövningar som hjälpte mig mycket.

Framför allt innebar mötena ett nytt tankesätt. Insikten att livet inte bara handlar om att prestera, leverera och visa omtanke om sina kunder. Det är även viktigt att hand om sig själv.

– Så fort det gick slutade jag med alla tabletter. Jag upptäckte att det är viktigt för mig att röra mig mycket, jag spelar golf, åker skidor på vintern och går på gym. När man blir fysiskt trött, som man blir när man tränar, sover jag också bra. Nu somnar jag direkt när jag lägger huvudet på kudden.

”Mer än 90 procent ska det inte bli”

Han rekommendera att försöka hitta lösningar som passar just en själv. För Peter Cedlöf har det bland annat innefattat en ny app till mobiltelefonen.

– Den har fokus på mindfullness – och hjälper en ta sig tid att lugna tankarna, säger han.

Ytterligare en viktig sak Peter Cedlöf tar med sig från resa är vikten av öppenhet.

– Att våga prata om de här sakerna, inte försöka dölja. I efterhand har jag märkt – när jag öppnat mig för vänner och bekanta – att många känner precis likadant och upplever samma sak som jag.

Under hela resan var hans familj ett stort stöd. När Peter Cedlöf var tillbaka på jobbet på heltid, efter ungefär ett år, frågade chefen om han var okej.

– Rent livsmässigt så är jag tillbaka 100 procent men som jag säger till min chef är jag tillbaka 90 procent, mer kommer det inte bli. Är det fint väder en dag, då sticker jag ut och spelar golf eller går ut och går.

– Jag har ett avtal med mig själv: jag ska aldrig mer hamna i den här situationen.

Sänk företagets kostnader – minska sjukskrivningarnaExtern länk
Annons
Annons
Annons