Annons

Som pestenPesten 2.0 slår till – räddar vi våra barn eller deras?

Hanne-Vibeke Holst (född 1959) är journalist och författare. Hennes roman ”Kronprinsessan” blev uppmärksammad tv-serie i SVT 2006 med Alexandra Rapaport i huvudrollen.
Hanne-Vibeke Holst (född 1959) är journalist och författare. Hennes roman ”Kronprinsessan” blev uppmärksammad tv-serie i SVT 2006 med Alexandra Rapaport i huvudrollen. Foto: Les Kaner

Underhållningsfaktorn är hög i Hanne-Vibeke Holsts nya thriller. Och på vägen lär vi oss mycket om det storpolitiska spelet när svåra frågor ställs på sin spets. Vem ska räddas när ”Spanska sjukan 2.0” skördar offer över hela världen – våra barn eller deras?

Under strecket
Publicerad

”Som pesten” är en blandning mellan skönlitterär dystopisk roman och politisk thriller. Herregud vad lång den här boken är. Den tar liksom aldrig slut. Men det märkliga är att jag inte vill att den ska göra det heller. Jag har ingen aning om hur Hanne-Vibeke Holst lyckas, men mitt intresse hålls uppe på varenda av de här nästan 850 sidorna.

Huvudperson är Karoline Branner, en präktig, helylle dansk läkare som älskar Camus och har Karen Blixten som förebild, med en bakgrund inom Läkare utan gränser. Hon tar jobbet som samordnare för sjukdomar på WHO och tar med sig sin son och sin man Jasper, som är en riktigt usel partner. Med sitt vanilj-kriminella förflutna lockas han snart av maffiahustrun Sofia, Karolines motsats med sin nätta figur, silikon-D-kupa och lyxiga italienska kläder, i djup kontrast mot Karolines praktiska fläta.

Annons
Annons
Annons