Annons

Pesetan djupt rotad i Spanien

Med euro: SvD Näringsliv skriver i en serie om de länder som redan har infört euron. I dag är det dags för Spanien och Portugal. Förra avsnittet, den 8 augusti, handlade om Tyskland. Spanjorerna fortsätter att tänka i pesetas: bara en av fyra tänker i euro. Många, särskilt de äldre, har svårt att räkna om från euro till pesetas. Och nästan alla anser att priserna har stigit sedan euron infördes.

Under strecket
Publicerad

Spanjorerna fortsätter att tänka i pesetas: bara en av fyra tänker i euro. Många, särskilt de äldre, har svårt att räkna om från euro till pesetas. Och nästan alla anser att priserna har stigit sedan euron infördes.

Det är tre tydliga slutsatser som den spanska konsumenttidningen Consumer drar efter att ha gjort en bred enkät bland spanjorer i olika åldrar och samhällsklasser efter det första året med ”el euro”.
Spanjorerna hade tre år på sig att vänja sig vid den nya valutan, som infördes i tolv EU-länder den 1 januari 2002. Sedan början av 1999 stod beloppen både i pesetas och euro på prislappar, bankbesked och fakturor. Men det är ändå svårt att tänka om, visar enkäten: tre av fyra tänker och räknar fortfarande i pesetas.

Annons
Annons
Annons