Annons
X
Annons
X

Perssons utspel visar att alliansen haltar

Hur man än vrider och vänder på utspelet från moderaterna är det mycket avslöjande om att den borgerliga alliansen har krackelerat. Eller åtminstone inte fungerar just nu. Det skriver Monica Green (S).

BRÄNNPUNKT | KENT PERSSON

Socialdemokraterna vill ha tydliga nationella kvalitetskriterier som kvalitetssäkrar vård och omsorg.
Monica Green

När jag först hörde moderaten Kent Perssons utspel om en ny myndighet för vård och omsorg, trodde jag att moderaterna bestämt sig för att skippa Kristdemokraterna inför nästa val.

Att Moderaterna helt enkelt bestämt sig för att köra själva i tron att den borgerliga alliansen ändå inte kommer att vinna nästa val. Inte så konstigt eftersom KD ligger på 3 procent i opinionsmätningarna men det är inte särskilt smart.

Annons
X

Sedan visade det sig att Kent Persson och moderaterna inte hade en aaaaaaaning om att Inspektionsmyndighet för vård och omsorg var på gång. Han ville visa att han hade förstått att skandalerna inte kan fortsätta inom vård och omsorg. Nu kommer moderaterna givetvis att hävda att det är skillnad på dessa två initiativ, för att rädda sitt eget skinn. Men vad gör de för att klara kvalitén inom vård och omsorg?

Socialdemokraterna vill ha tydliga nationella kvalitetskriterier som kvalitetssäkrar vård och omsorg. Anställda i skattefinansierad verksamhet ska ha rätt till meddelarfrihet. I dag gäller meddelarfriheten enbart anställda i offentligt driven verksamhet. Också offentlighetsprincipen och Lex Sara måste utvidgas till att gälla alla anställda också de i privat verksamhet.

Socialdemokraterna föreslog tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet i höstas nationella regler för bemanning i äldreboenden och har nu fått med sig övriga partier på detta krav, vilket gör att det finns enighet i riksdagen. God bemanning är avgörande för god kvalitet och ett steg i rätt riktning för att komma tillätta med skandalerna.

För ett år sedan drev vi – mot regeringspartiernas vilja – igenom samma sak när det gäller demensvården, efter att Socialstyrelsens granskning visat att 6 av 10 boenden var underbemannade i förhållande till vårdbehovet.

Hur man än vrider och vänder på utspelet från moderaterna är det mycket avslöjande om att den borgerliga alliansen har krackelerat. Eller åtminstone inte fungerar just nu.

MONICA GREEN (S)

riksdagsledamot

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X