Persson: ”Vi räckte inte till”

Göran Persson räknar med att han och regeringen får kritik av katastrofkommissionen för sitt sätt att hantera tsunamin. “Vi räckte inte till”, säger statsministern i en intervju med SvD.

Under strecket
Publicerad
Annons

Norge, Danmark och Finland har redan slutfört sina officiella utredningar om hur länderna hanterade följderna av flodvågskatastrofen i Asien.
Den svenska flodvågskommissionen kommer med sin rapport efter sommaren. Men statsminister Göran Persson förutsätter redan nu att den innehåller negativa omdömen om regeringen.
– Jag skulle bli förvånad om vi inte får kritik. Det måste jag säga. Jag har kunnat läsa utvärderingen av den finska, norska och danska beredskapen och de har utsatts för hård kritik. Jag skulle tro att vi får en liknande kritik.

I de nordiska grannländerna har synpunkterna främst handlat om handfallenhet och bristande beredskap. Detta har lett till att ändrade rutiner och i vissa fall nya organisationer. Danmark och Norge har till exempel inrättat särskilda krisstaber.
Att katastrofen drabbade Sverige hårdast av de nordiska länderna kommer också att spela in när bokslutet över hanteringen av katastrofen blir klart, anser Göran Persson.
– Vi hade en katastrof som i relation till vår storlek egentligen bara motsvaras av den som var i Finland. De har något liknande, men inte riktigt lika omfattande som i Sverige. Så det är klart att det drabbade oss hårdast av alla. Därmed blir också ansvaret tydligare. Så visst kommer vi att få kritik, det är jag nog klar över.
Hur den svenska regeringen och regeringskansliet konkret ska förändra beredskapen vill statsministern inte säga ännu. Han avvaktar utvärderingen.
– Innan vi bygger upp något ska vi också ha utvärderingen på plats, säger han.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons