Annons
X
Annons
X

Persson varnar för ny kris – och att euron kan falla

Förre statsminister Göran Persson oroar sig för en ny finanskris. I spåren av centralbankernas låga räntepolitik är det osäkert om euron klarar påfrestningarna, menar han.

– Det finns stora risker med de här jättelika bubblorna som blåsts upp, säger han till Dagens Industri.

Förre statsministern Göran Persson.

Förre statsministern Göran Persson. Foto: Lars Pehrson

Brexit och flyktingkrisen är inte det största hoten som hänger över Europa.

– Den stora faran är att vi kan gå in i en ny finanskris utan att euron är säkrad, säger före detta statsministern Göran Persson i en intervju med Di.

Han menar att tillståndet i världsekonomin just nu är skört i spåren av den expansiva penningpolitiken runt om i världen. Det riskerar att bädda för nästa finanskris.

Annons
X

– Det finns stora risker med de här jättelika bubblorna som blåsts upp. Och blir det en allvarlig kris kommer det att innebära en mycket stor påfrestning mot euron, säger han och fortsätter:

– Skulle ett större land i eurogruppen hamna i ett krisläge kommer man inte kunna lösa det som man hittills gjort. Det kommer inte att fungera att sätta sig runt bordet som en rödakorskommitté och fråga vem som har pengar. Vad som behövs för att försvara den gemensamma valutan är gemensamma ekonomiska resurser.

Göran Persson valdes till statsminister 1996 när Sveriges medlemskap i EU var i sin linda. Under sina drygt tio år i tjänsten byggde han upp en allt tyngre roll på den europeiska arenan.

Persson är inte heller särskilt bekymrad för EU:s del om Storbritanniens folkomröstning leder till ett utträde ur unionen. Han menar att britterna har förlorat det psykologiska övertag som de ofta har haft i förhandlingarna med EU, efter premiärministern David Camerons påstådda framgångar vid förhandlingsbordet i Bryssel, skriver DI.

– Oavsett hur omröstningen går kommer EU att få större utrymme att gå vidare och hantera sin riktigt stora utmaning som handlar om fullföljandet av europrojektet. Det kräver en finanspolitisk samordning, och hur det skulle gå till med ett starkt Storbritannien vid bordet är väldigt svårt att se, säger Persson.

Däremot menar han att omröstningen i juni kan öka risken för att utlösa den finansiella kris som han varnar för.

– Det skulle kunna bli triggern för en internationell finansiell oro. Men grunden till den har byggts upp ändå och kommer inte det här att utlösa den så blir det något annat.

Få SvD Näringslivs dagliga nyhetsbrev

Anmäl dig här!

Annons

Förre statsministern Göran Persson.

Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X