Persson söker svar i Thailand

Göran Persson anlände i Bangkok i mitten av två stormar i den stora flodvågens kölvatten. Den första gäller varför ingen varning utfärdades under de två timmar som förflöt mellan jordbävningen utanför Sumatras kust strax innan åtta på annandagens morgon och då flodvågen som följde kraschade mot den thailändska kusten. Den andra gäller identifieringen av de tusentals kroppar som fortfarande finns på tempelgårdar i södra Thailand.

Under strecket
Publicerad
Annons

På en presskonferens i Bangkok i går kväll lovade Thailands premiärminister Thaksin Shinawatra att den första frågan ska utredas. Göran Persson hänvisade till det löftet när han svarade på frågor från den svenska pressen efter den gemensamma presskonferensen, där också Norges statsminister Kjell Bondevik och Finlands Matti Vanhanan deltog. Men Persson påpekade också att Sverige inte kommer att acceptera förseningar och ovissa svar.
Faktum kvarstår att de thailändska stränderna, till skillnad från de i exempelvis Australien, Hawaii eller Kalifornien inte ens har strandvakter som kan varna för ovanligt oväder, hajar eller liknande.

– Denna brist på säkerhet måste förbättras om Thailand vill att turisterna ska komma tillbaka.

Annons
Annons
Annons