Persson öppnar för Fi

Statsminister Göran Persson häver nu bannlysningen av Feministiskt initiativ: efter valet kan han absolut tänka sig att samarbeta med Gudrun Schymans nya politiska projekt.

Under strecket
Publicerad
I regeringskanslies entré i Rosenbad stöter statsministern på idrottsminister Bo Ringholm nyss hemkommen från VM i Helsingfors.

I regeringskanslies entré i Rosenbad stöter statsministern på idrottsminister Bo Ringholm nyss hemkommen från VM i Helsingfors.

Annons

I valet 2006 kommer, av allt att döma, ett renodlat feministiskt parti att vara med och slåss om väljarnas röster. På årsmötet i början av september väntas föreningen Feministiskt initiativ, Fi, fatta beslut om att ställa upp i riksdagsvalet.
Socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog har redan varnat för att det blivande partiet kan vinna röster ”på bekostnad av” regeringens båda samarbetspartier, vänsterpartiet och miljöpartiet. Göran Persson är inne på samma linje.
– Fi ligger ju i sin profilering väldigt nära vänsterpartiet, det måste man säga. Det är klart att den risk jag ser i sammanhanget är att det kan bli problem för både Fi och vänsterpartiet att ta sig in i riksdagen, att man splittrar sig på två. Då har vi definitivt en borgerlig regering.
Men Göran Persson säger att kan tänka sig att samarbeta med Fi efter valet:
– Det borde gå att samarbeta. Absolut.
Som SvD berättat planerar det blivande feministpartiet att gå till val på två av vänsterpartiets hjärtefrågor: sex timmars arbetsdag och en helt individualiserad föräldraförsäkring. En av frontfigurerna är förra vänsterpartiledaren och riksdagsledamoten Gudrun Schyman.

– Jag siktar på en socialdemokratisk regering, det är inom räckhåll också den här gången. Om det inte går får man naturligtvis samarbeta med dem som vill utveckla välfärdssamhället. Jag hoppas att Fi finns där, säger Göran Persson.
Så sent som i april betonade statsministern att ett parti inte kan begränsa sig till ett feministiskt perspektiv:
– Det är som LO säger, det är både klass och kön, förklarade Göran Persson.
Men nu öppnar han ändå för att inleda ett samarbete med Feministiskt initiativ.
– Varje parti som är representerat i riksdagen är naturligtvis nödvändigt att ta på yttersta allvar och seriöst pröva vad det nu kan bidra med i ett samarbete, så att det får man se då.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons