Annons

Persson bäddade för ”inbördeskrig” i s

Att sätta punkt för den interna debatten och få lugn och ro i partiapparaten. Det var tanken med det socialdemokratiska beslutet att tillåta både en ja- och nej-linje inom partiet inför euroomröstningen. Så blev det inte. I LO-ledningen talas om socialdemokraternas ”inbördeskrig” och i partiledningen är självrannsakan redan igång: ”Ingen kan säga att kampanjen hittills fungerat bra”, säger partisekreterare Lars Stjernkvist.

Under strecket
Publicerad

lördagsanalys | Självrannsakan Enligt kritikerna bryter parti- ledningen mot principen om likabehandling när den använder partiapparaten för ett ja. anders jonsson är reporter på Svenska Dagbladet och skriver varje lördag en politisk analys.

Motsättningarna går som bekant ända in i regeringen. Visserligen var det enligt några av de närvarande ändå rätt roligt på regeringens årliga kräftskiva i förra veckan. Men så roligt som det var förr var det knappast, som exempelvis den gången när regeringen i största samförstånd sjöng en egenhändigt diktad snapsvisa om den kvittoklippande landshövdingen Sigvard Marjasin. Det är ju lättare att ha skoj när man kan driva med någon annan och inte tittar snett på varandra. Det är svårt att umgås när åtminstone några bär på tankar om att nej-ministrarna riskerar allas jobb eftersom splittringen försvagar regeringen. Ganska nervöst alltså och framförallt nej-sägaren näringsminister Leif Pagrotsky sägs ha hamnat ”väldigt mycket utanför i regeringsarbetet”.

Annons
Annons
Annons