Analys

Erica Treijs:Perspektiv om Brasse Brännström

Erica Treijs

Skådespelaren Lars Erik ”Brasse” Brännström, har gått ur tiden, 69 år gammal. I fredags kväll larmades en ambulans till hans hem och hans före detta fru Git Brännström, bekräftade senare dödsfallet. Sverige har förlorat en vän.

Under strecket
Publicerad
Annons

Han hade en alldeles särskild skrivmaskin. ”Skriv korv” sa han till den olydiga manicken i tv-programmet ”Fem myror är fler än fyra elefanter”. En sådan maskin, som skriver av sig själv, önskar jag också att jag hade tillgång till en dag som denna när Brasse Brännström lämnat oss. För hur ska man annars kunna göra ett framgångsrikt skådespelarliv och en så folkkär person rättvisa?

På 1970-talet blev han Brasse med hela svenska folket med barnprogrammet ”Fem myror är fler än fyra elefanter”. Tillsammans med Eva Remaeus och Magnus Härenstam lärde han ungar att läsa och vuxna att umgås med sina avkommor i tv-soffan. Som barn var det lätt att fatta tycke för den lille mannen i den alldeles för stora kostymen, och som aldrig riktigt fick till det. Som sällan fick fatt i bokstäverna och som ofta fick smisk av viktigpettern Magnus. Brasse-figuren i ”Fem myror” var bara lycklig när han fick skrika ”Fel, fel, fel” under den stående gissningstävlingen och när han fick en puss av pinglan Eva. Han var som vi. Som barnen därhemma i soffan.

Annons
Annons
Annons