Annons
X
Annons
X

Perspektiv: Liten risk för ett utdraget krig

Håller västvärlden på att dras in i ett nytt Irak eller Afghanistan?

Nej, det är knappast troligt. Visserligen talade Muammar Gaddafi i går om ett långt och utdraget krig, men risken för att det är ett nytt Irak eller Afghanistan är minimal. Tvärtom är det troligt att kriget är avgjort inom en månad, kanske till och med inom en vecka.

Varför skulle kriget kunna ta slut så fort?

Annons
X

Först handlar det för den nya alliansen om att slå ut luftförsvarsanläggningar, radarstationer, flygfält... Allt som kan störa möjligheterna att upprätta en flygförbudszon utan att riskera att egna flygplan skjuts ned.

När alliansen kontrollerar och patrullerar luftrummet över Libyen kommer Gaddafi att få mycket svårt med underhåll, att skicka truppförstärkningar, vapen och mat över de oftast öppna ökenytor som skiljer mellan huvudstaden Tripoli (där Gaddafi har många av sina förråd) och de platser där strider pågår - i bland annat Misrata och Benghazi.

Gaddafi får därmed känna på samma taktik som han själva utövade mot oppositionen, när Gaddafis styrkor omringade stad efter stad och hindrade hjälp utifrån. Planen är sedan att oppositionen själv ska bedriva gatustriderna och det kan gå fort.

Kan det bli ett stort och utdraget bombande som vi såg i inledningen av Irakkriget?

Nej, i Irak var antalet civila offer av mindre betydelse. I Libyen kommer Nato sannolikt att ägna sig åt prickskytte, det vill säga vara mycket selektivt i sina mål. Det är av avgörande betydelse att inte civila drabbas i någon större omfattning. USA vet av dyster erfarenhet vad dödandet av civila har inneburit för ett minskat folkligt stöd i Afghanistan och vill till varje pris undvika att civila drabbas.

Har de nu pågående bombningarna mer än militär betydelse?

Ja, absolut. Flera enheter ur armén har redan gått över till oppositionen och stridsmoralen är säkert begränsad. Risken för att Gaddafi ska drabbas av ännu fler avhopp är stor om hans trupper inser att det inte är en fråga om, utan när slaget är förlorat.

Kan det bli aktuellt med förarlösa plan, drönare, på samma sätt som USA gjort i allt högre omfattning mot fundamentalister i östra Pakistan?

Drönare används säkert redan för detaljerad spaning, men kan också användas som attackvapen. En fördel i Libyen, jämfört med Afghanistan/Pakistan där drönare används, är att i Libyen finns stort stöd hos civilbefolkningen. Det finns därmed ögon som kan ge målanvisning. I avlägsna pakistanska bergsbyar är detta mycket svårt att få.

Vad kan Gaddafi göra för att försvara sig?

Efter att FN antog resolution 1973 och upprättade en flygförbudszon var det oerhört viktigt att Gaddafi så snabbt som möjligt fick in sina styrkor i städer som Misrata och Benghazi där de är mer skyddade. I öppen terräng är Gaddafis stridsvagnar och tunga artilleri lätta offer för Natos attackflyg.

Kommer Gaddafi att ge upp?

En 10 000 kronors-fråga. Han sade så sent som i går att han var beredd att slåss för varje kvadratmeter och dö som en martyr och ingen vet om han verkligen menar det. En desperat Gaddafi är helt oförutsägbar och det är en av de mer skrämmande aspekterna på kriget. Men frågan är också om Gaddafis sju söner är beredda att följa sin far som martyrer och om det svaret kan påverka Gaddafi.

Vad kan en desperat Gaddafi göra?

Mardrömmen är att diktatorn i allt högre omfattning mördar sina motståndare i städer som Tripolis, Misrata och Benghazi. Utan marktrupper - vilket i nuläget är otänkbart - måste oppositionen försvara sig själv och ingen vet i dag hur goda dessa möjligheter är.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X